NORVEŠKI MASAKER

Norveški policisti prijeli še enega moškega

Objavljeno 23. julij 2011 18.18 | Posodobljeno 23. julij 2011 18.21 | Piše: K. K., P. J.

Identifikacija trupel še poteka, število mrtvih je naraslo na 92

Prepoznava trupel še poteka

OSLO – Norveška policija je aretirala še enega moškega, za katerega sumijo, da je bil sodelavec Andersa Behringa Breivika (32).

Zaupali so mu, ker je bil oblečen v policista

Prvi aretirani napadalec se je na otočku Utoya pojavil v policijski uniformi, zato prenašajo televizijske postaje številne izpovedi mladostnikov, ki jim je uspelo pobegniti. Ker jih je vabil z besedami, da je prišel  pomagat, so mu nekateri celo zaupali.

Drugi je imel nož

Svojce žrtev in otroke, ki so preživeli grozovit masaker, je dan po tragediji obiskal tudi Norveški premier Jens Stoltenberg. Policija je pred hotelom, v katerem je bil premier, aretirala moškega, ki je pri sebi imel nož.

Pretresljiva pričevanja

Norveški mediji že poročajo o grozljivih zgodbah preživelih v streljanja na majhnem otoku. Med tem, ko so nekateri od strelca bežali, so se mu drugi približali, saj so bili prepričani, da je policist, ki jim bo pomagal. Eden izmed preživelih je tudi Parcon, ki je povedal, da je skupaj z drugimi, ki so bežali, skočil s pomola v vodo in začel plavati. »Moje obleke so bile pretežke, pogoltnil sem veliko vode in tudi dihati nisem mogel, zato sem se vrnil na obalo.«

Na obali ga je je poleg drugih otrok pričakal Anders, ki jih je prisilil k ležanju na tleh in vpil: »Ubil vas bom, vi bomo umrli!«. Parcon je povedal, da je storilec vanj nameril puško, a je ni sprožil.

»Čez eno uro se je vrnil na obalo in ubil skoraj vse,« je povedal pretresen najstnik, ki se je skupaj s še nekaterimi pretvarjal, da je mrtev.

Trupla še iščejo

Potem ko so se podatki o številu žrtev na otočku od sinoči do danes zjutraj podvojili, pristojni opozarjajo, da utegne zadnja številka, 91, še narasti. Policija v vodi okoli otoka še vedno išče trupla.

Na trnih pa so tudi številni norveški starši. Vsi namreč še ne vedo, ali so njihovi otroci med žrtvami.

Streljanje iz različnih smeri

Sum, da je bilo napadalcev več, se je pojavil po tem, ko so nekateri rešeni z otoka povedali, da je streljanje prihajalo iz več smeri. Mladi so se sicer skušali skriti v grmovje ali za skale, nekateri so se celo pretvarjali, da so mrtvi. Ker je Behring Breivik izkušen strelec, jih je po poročanju CNN streljal celo v vodi.

V Oslu devet hudo poškodovanih

Večjega števila žrtev pa se bojijo tudi v Oslu, kjer naj bi isti napadalec včeraj povzročil eksplozijo. Po poročanju CNN je ob sedmih mrtvih na nitki še vedno devet življenj. Toliko ljudi je bilo v eksploziji hudo poškodovanih.

 

Obtožen bo vseh dejanj

Aretiranega Andersa Behringa Breivika še vedno zaslišujejo. Norveška policija je sporočila, da pri njih dva napada, ki povzročita smrt, obravnavajo že kot teroristično dejanje.

Deli s prijatelji