UMOR

Naklepni umor, Pistorius

Objavljeno 16. februar 2013 12.17 | Posodobljeno 16. februar 2013 12.18 | Piše: E. B.

Oscarja Pistoriusa obtožili naklepnega umora 30-letne Reeve Steenkamp.

Južnoafriški športni junak je med branjem obtožnice zajokal. Foto: Reuters

PRETORIA – Oscar Pistorius bo odgovarjal za tragično smrt svojega dekleta, je odločilo sodišče v Pretorii: tožilstvo ga bo preganjalo za naklepni umor, je včeraj vidno pretresen slišal eden najslovitejših atletov na svetu in bruhnil v jok.

Tragedija v noči na valentinovo

Tekač, ki je v zadnjem desetletju pometal s konkurenco na paraolimpijskih igrah, lani pa se je postavil celo po robu olimpijskim tekmovalcem, je preživel noč na policijski postaji, sodišče pa še ni odločilo, ali ga bodo izpustili po plačilu varščine. Zaslišali ga bodo 19. februarja, 26-letnik pa je od četrtkove aretacije menda povedal bore malo. Podrobnosti tragedije, ki se je zgodila v noči na valentinovo, še niso znane, forenziki pa še vedno preiskujejo Pistoriusovo vilo v elitni in strogo varovani soseski v predmestju Pretorie. Naj spomnimo, najprej so svet preplavile novice, češ da je sloviti športnik, ki je izgubil obe nogi že v prvem letu življenja, svoje dekle štirikrat – v glavo, rame, dlan in medenico – z devetmilimetrsko pištolo ustrelil pomotoma, saj naj bi jo zamenjal za vlomilca, medtem ko se je 30-letna Reeva Steenkamp prikradla v njegov dom, ker ga je hotela presenetiti za dan ljubezni. Policija je po nekaj urah zavrnila te navedbe, češ da je mnogo prezgodaj za ugibanja o okoliščinah ali motivu.

Visoko letal, nizko padel

Južnoafriški mediji so se kljub temu na dolgo in široko razpisali o svojem največjem športnem junaku, ki da je v upravičenem strahu pred nepridipravi spal s pištolo pod blazino, drugi pa poročajo o atletski ikoni, ki je očitno previsoko letala in resnično nizko padla. Številni pokrovitelji so takoj po novici prekinili bajne pogodbe, oglasi s športno zvezdo iz Pretorie so mrknili s televizijskih zaslonov, izginili so tudi številni jumbo plakati. Pistorius med štiridesetminutnim branjem obtožnice ni črhnil niti besede, takoj za njim pa sta sedela oče in brat, ki sta pozneje zaupala, da je Oscar zelo čustven, zato prosita medije za uvidevnost. Reevino truplo je policija našla v kopalnici športnikovega doma: vrata so bila štirikrat prestreljena, tolikokrat je Pistorius tudi zadel svoje dekle.

Le navidezna sreča?

S slovito južnoafriško manekenko iz Port Elizabetha, ki se je rada udeleževala tudi resničnostnih šovov, se je videval od novembra lani. V odnosu naj bi bila sicer oba izjemno zadovoljna, nekateri sosedje pa so poročali, da je bilo iz zvezdnikove hiše pogosto mogoče slišati glasne prepire, tudi večer pred umorom. Oglasili so se tudi nekateri Pistoriusovi znanci, ki so poročali, da ima atlet hude težave z obvladovanjem besa, sploh pod vplivom alkohola, dvema pa je že grozil, da jima bo polomil noge. Pojavile pa so se tudi govorice, češ da se je lepa Reeva nerada otepala moške pozornosti, kar naj bi ljubosumnega Oscarja spravljalo ob pamet.

Deli s prijatelji