TIHOTAPKI

Med počitnicami sta švercali kokain

Objavljeno 07. december 2015 00.00 | Posodobljeno 07. december 2015 00.00 | Piše: E. B.

Melissa Reid bo morda čez nekaj tednov doma, kjer bo sedela še dobra štiri leta.

Prijeli so ju avgusta 2013, njuna prtljaga je bila polna kokaina.

LIMA – Ena od razvpitih britanskih tihotapk, ki so ju na letališču v Limi zasačili z zajetno pošiljko kokaina, bo morda preostanek kazni presedela v domačem zaporu, poročajo britanski mediji.

Melissa Reid naj bi se vrnila na Škotsko čez nekaj tednov in po dolgi kalvariji zapustila Peru, se veselijo njeni domači, medtem ko se njeni pajdašinji Michaelli McCollum s Severne Irske vrnitev domov za zdaj še ne obeta. Spomnimo, mladostnici sta avgusta 2013, med počitniškim delom na Ibizi, spoznali člane mamilarske združbe, ki naj bi ju z grožnjami prisilili v tvegan načrt, po prvotnih različicah njune zgodbe naj bi ju celo ugrabili in zadrogirali: odvzeli so jima potna lista in ju napotili v Peru, kjer sta prevzeli 11,5 kilograma kokaina, zakrinkanega v prehransko embalažo in vrednega skoraj dva milijona evrov, pošiljko pa naj bi dostavili v Madrid. Zasačili so ju že na letališču v Limi, dekleti pa sta med poznejšim sojenjem priznali sodelovanje v zločinskem načrtu, da bi se izognili visoki kazni. Že decembra 2013 so ju tako obsodili na šest let in osem mesecev ječe, njuni svojci in odvetniki pa si od takrat prizadevajo za služenje kazni na Otoku, v seveda mnogo sprejemljivejših zapornih razmerah.

Zamudila bratovo poroko

Upanje za zdaj ostaja le za 21-letno Melisso, ki je prošnjo za premestitev ob podpori škotskih oblasti vložila pred dobrim letom, za zdaj vse kaže, da ji bo vlogo odobrilo tudi perujsko pravosodje. Usoda McCollumove, ki jo ravno tako nestrpno pričakujejo na Severnem Irskem, je še neznana, kajti v Limi možnosti o njeni premestitvi še ne želijo komentirati. Dekleti sta kazen začeli služiti v zloglasnem zaporu Virgen de Fatima, pozneje pa so ju preselili v Ancon 2, kjer naj bi bile razmere sicer znosnejše, a kljub temu skrajno neugodne za bivanje, Melissa in Michaella pa tožita predvsem zaradi pomanjkanja hrane in neustreznih sanitarij ter prenatrpanosti.

O tveganem početju, ki je naivni Britanki potisnilo za zapahe, je javno spregovoril tudi oče Reidove Billy; mlade je s televizijskim nagovorom poskušal odvrniti od morebitnih kaznivih dejanj v tujini in prekupčevalcev, ki turiste vabijo v nevarne pasti ter jim obljubljajo bajne zaslužke. »Nekaj grozljivega je videti lastnega otroka v lisicah in sprejeti dejstvo, da mora živeti v neznosnih razmerah. Melissa je že dva rojstna dneva preživela za zapahi. Zamudila je bratovo poroko. Božiča za nas ni. In ga tudi ne bo, dokler se Melissa ne vrne domov,« je povedal skrhani oče in opomnil, da vsako leto v tujini aretirajo več kot 300 Britancev zaradi kaznivih dejanj, povezanih z mamili.

Deli s prijatelji