GROZA

16 let zaprta v sobi brez luči

Objavljeno 06. april 2017 19.30 | Posodobljeno 06. april 2017 19.30 | Piše: U. S.

Oče je 20-letno hčer zaprl iz sramu, ker je zanosila.

URUBURETAMA – Brazilko, staro 36 let, so po dolgih šestnajstih letih osvobodili iz ujetništva, v katero so jo pahnili njeni starši: v 3 x 3 metre veliko sobico so jo zaprli, ker je zanosila.

Maria Lúcia de Almeida Braga se je pri dvajsetih zapletla z moškim, s katerim je tudi zanosila; po porodu so otroka, sina, dali drugi družini, njo pa zaprli.

Policija je povedala, da soba, v katero so zapirali nesrečnico, ni imela stranišča, v njej je zaudarjalo po urinu in blatu. Prav tako ni bilo elektrike, svetloba je prihajala le od zunaj, skozi okno, ki je bilo večinoma zaklenjeno in zaprto s polkni. Maria Lúcia je bila gola, hranili so jo dvakrat na dan, kot žival.

Iz hiše zunaj mesta Uruburetama so jo po anonimnem namigu rešili pred tedni, grozljiva novica pa se je razvedela šele včeraj, ko je policija prijela njenega 48-letnega brata Joãa de Almeido Brago. Obtožili so ga nezakonitega zadrževanja in slabega ravnanja, najvišja zagrožena kazen za to dejanje je osem let zapora. Da jo bodo zaprli, se je odločil njen oče, brat pa je sodeloval, toda ker je doživel kap, očeta ne bodo kazensko preganjali.

Odvetnik Marie Lúcie je za časnik Globo povedal: »Zanosila je, oče pa se je zaradi sramu odločil, da jo bo zaprl. Ko je rodila, so ji sina vzeli in ga dali stran.« Njena mati se menda s tem načinom kaznovanja ni strinjala, a sta jo mož in sin preglasila; zbolela je za psihološko motnjo, zaradi katere je večinoma v postelji.

Preden so policisti stopili v hišo s tremi sobami, so morali razbiti nekaj ključavnic, je povedal policijski predstavnik: »V hiši je smrdelo, bilo je vlažno in zelo umazano. Ko je zagledala policiste, jim je stekla nasproti z razširjenimi rokami.« Dodal je, da je hiša odmaknjena od drugih in da mimo niso vozili avtomobili: »Ne glede na to, kako glasno je kričala, je nihče ni slišal. Bila je zelo suha, a zdaj že lepo pridobiva težo. Govori s težavo, uči se pisati.« Identificirali so tudi njenega sina, star je 15 let in policija upa, da se bo kmalu srečal z mamo. 

Deli s prijatelji