GNUSNO

Cerkev kastrirala fantke

Objavljeno 23. marec 2012 13.10 | Posodobljeno 23. marec 2012 13.10 | Piše: A. J

Na Nizozemskem so duhovniki spolno zlorabljali fantke in jih kastrirali brez vednosti staršev.

Nekdanji premier Nizozemske je večkrat posredoval, da bi izpustili iz zapora duhovnika, obsojena zaradi zlorab.

HAAG – V 50. letih prejšnjega stoletja je bilo na Nizozemskem kastriranih najmanj deset fantkov, mlajših od 21 let, za katere je skrbela tamkajšnja katoliška cerkev, in sicer pod pretvezo zdravljenja homoseksualnosti, razkriva nizozemski časopis Handelsblatt.

Prijavil duhovnike

Ta je prišel do podatkov o Henku Heithuisu, ki so ga leta 1956 kot mladoletnika kastrirali. Dokazi o tem so privreli na dan leto dni po preiskavi o zlorabah v katoliški cerkvi na Nizozemskem. Istega leta, ko se je to zgodilo, je namreč Heithuis tudi prijavil duhovnike, da so ga zlorabljali v času, ko je živel v katoliškem internatu. V časopisu so dokazi o še najmanj devetih podobnih primerih. Računajo, da jih je bilo še več, a gre večinoma za starejše ljudi, ki se verjetno niso pripravljeni po vsem tem času izpostavljati v javnosti in obujati grozljive zgodbe.

Umrl v prometni nesreči

Nenavadno naključje je, da je Heithuis umrl v prometni nesreči leta 1958, le dve leti po tem, ko je bil kot 20-letnik kastriran (takrat je bila namreč meja polnoletnosti 21 let). Nesreča se je zgodila kmalu za tem, ko je za obtožil katoliške duhovnike zlorabe. Dva so obsodili, a Heithuisa je policija kljub vsemu zaprla v psihiatrično bolnišnico. Tam naj bi ga, po sodnih dokumentih sodeč, kastrirali na lastno zahtevo, toda podpisana privolitev ne obstaja.

Odstranitev testisov naj bi ozdravila homoseksualnost

V tistih časih so imeli kirurško odstranitev testisov za zdravilo proti istospolnosti, hkrati pa je bila tudi kazen za vse tiste, ki bi se opogumili in obtožili duhovnike za spolne zlorabe. Še več: v začetku tedna so se na Nizozemskem pojavili dokazi, da so tudi vladne inšpekcijske službe vedele, da so mladostnike v psihiatričnih ustanovah pogosto kastrirali. Na dan so prišla tudi dejstva, da je osebje teh bolnišnic in ustanov menilo, da se pred posegi ni treba posvetovati z njihovimi starši.

Vpleten celo bivši nizozemski premier

Z obtožbami je povezan celo nekdanji nizozemski premier Vick Marian, umrl je leta 1975, ki je bil v času, ko so bili Heithuis in drugi otroci zlorabljeni, direktor katoliškega doma za otroke. Tudi kot politik je večkrat posredoval, da bi katoliška duhovnika, obsojena spolnih zlorab, izpustili iz zapora.

Deli s prijatelji