OBSOJENA

Bodo babico ustrelili?

Objavljeno 23. januar 2013 18.12 | Posodobljeno 23. januar 2013 18.12 | Piše: E. B.

Britanko so na Baliju obsodili na smrt zaradi prekupčevanja s kokainom.

DENPASAR – Tožilstvo je zahtevalo petnajst let zapora, sodišče pa jo je obsodilo na smrt: britanska babica, ki je maja lani na Bali pretihotapila 3,8 kilograma kokaina, bo doletela smrt s streljanjem, če prizivno sodišče zavrne njeno pritožbo.

Jo je v zločin prisilila tolpa?

Kar poltretji milijon dolarjev je bila vredna pošiljka droge, ki so jo policisti odkrili na letališču med prtljago zdaj 56-letne Lindsay June Sandiford: ta že od aretacije vztraja, da jo je v zločin prisilila tolpa, ki ji je grozila, da ji bo ranila otroke, če ne bo izpolnila njihovega naročila, pri tem pa ji je pomagal Julian Anthony Pounder, ravno tako z Otoka. Ta naj bi prevzel vlogo prejemnika na Baliju, razsodba pa naj bi ga doletela danes, še dva britanska in enega indijskega državljana so zaradi sodelovanja že zaprli. Britanska ambasada v Džakarti je znova skočila na noge in indonezijske oblasti prek Londona pozvala k milejši kazni, toda sodišče v Denpasarju je za zdaj neomajno, kajti Sandifordova naj bi močno omajala ugled Balija (čeprav ima ta že dolgo sloves turistične meke, kjer sta ekstazi in kokain pomembni sestavini tamkajšnjega pestrega nočnega življenja), povrhu pa poteptala prizadevanja njihove vlade v boju proti drogam.

Obsojenka svoje usode še ni komentirala

Sodno dvorano je zapustila molče in v solzah, kazen pa je presenetila tudi tožilce, ki so za domnevno prekupčevalko zahtevali petnajst let zapora. Od leta 1998 so v Indoneziji usmrtili pet tujcev, vse zaradi tihotapljenja ali posedovanja mamil, predsednik Susilo Bambang Yudhoyono pa je od 2004., ko je prevzel oblast, pomilostil štiri obsojence. Svet pa še vedno ni pozabil primera Schapelle Corby, Avstralke, ki so jo 2005 zasačili z marihuano. Obsodili so jo na dvajset let, a so ji kazen lani znižali, zdaj lahko že zaprosi za pogojno izpustitev.

Deli s prijatelji