NA TNALU

Bo obsojen za umor?

Objavljeno 04. november 2015 09.35 | Posodobljeno 03. december 2015 23.04 | Piše: E. B.

Južnoafriško pritožbeno sodišče razpravlja o usodi Oscarja Pistoriusa. Nekdanji športni as, ki je ustrelil svojo partnerico, je do vratu zadolžen.

Gerrie Nel velja za pitbula v sodni dvorani. Foto: Reuters

BLOEMFONTEIN – Ko je pred dvema tednoma po kratkem letu za zapahi zakorakal v hišni pripor v stričevo razkošno vilo, so se javnost, žrtvini svojci in tožilstvo zgražali, morda pa se jim zdaj vendarle obeta nova zmaga. Oscarja Pistoriusa bi vendarle lahko doletela obsodba za umor!

Če ga južnoafriško pritožbeno sodišče obsodi, bo sedel najmanj petnajst let, poročajo tuji mediji, tožilstvo pa je svoje dokaze sodnemu senatu predstavilo včeraj. Nekdanjega paraolimpijskega junaka v sodni dvorani ni bilo, za njegovo svobodo so se v njegovem imenu bojevali odvetniki, ki so izpodbijali besede njegovega zdajšnjega sovražnika številka ena Gerrieja Nela – tega se zaradi neusmiljenega zasliševanja drži vzdevek pitbul –, češ da je Pistorius v krvavi noči na valentinovo leta 2013 skozi vrata kopalnice streljal namerno in z namenom, da umori osebo v prostoru. Spomnimo, žrtev njegovega napada, ki uradno še vedno velja za nenaklepni uboj, je bila Reeva Steenkamp, atletovo dekle in fotomodel, ki so jo zadele tri od štirih krogel iz Pistoriusove pištole. Obsojenec, ki so mu namenili pet let zaporne kazni za nenaklepni uboj, je vseskozi vztrajal, da je svoje dekle pokončal po pomoti, misleč, da gre za vlomilca, tožilec pa je prepričan, da je Pistorius partnerico namerno umoril sredi nočnega prepira, potem ko se je pred njegovim besom zatekla v kopalnico.

Svojci zdaj veliko pričakujejo od južnoafriškega pritožbenega sodišča, ki bo po predstavitvi dokazov in argumentov obeh strani določilo datum izreka sodbe: če bo zmagalo tožilstvo, kar je po strokovnih ocenah najverjetnejša možnost, se bo Pistorius najverjetneje vrnil za zapahe za najmanj petnajst, morda celo petindvajset let, če zmaga obramba, bo obveljala obsodba nenaklepnega umora. Tretja možnost pa je vnovično sojenje, še pojasnjujejo pravni strokovnjaki, ki še opozarjajo, da se v primeru obsodbe za umor Pistorius lahko obrne še na ustavno sodišče, svoje zadnje upanje – če si bo do vratu zadolžen nekdanji športni as takrat sploh še lahko privoščil drage odvetnike.

Deli s prijatelji