MAŠČEVANJE

Bivši policist na morilskem pohodu

Objavljeno 09. februar 2013 00.00 | Posodobljeno 08. februar 2013 20.00 | Piše: A. Sa.

Christopher Dorner, ki so ga odpustili iz policijskih vrst, se maščuje nekdanjim kolegom.

Na srečo se je vse dobro končalo

LOS ANGELES – Kalifornijski možje postave so na nogah od srede, iščoč nekdanjega kolega, 33-letnega Christopherja Dornerja, ki je na svetovnem medmrežju objavil manifest, v katerem trdi, da bo obračunal z njimi in si povrnil ugled. Pred petimi leti so ga odpustili iz policijske službe, ker je lažno pričal proti kolegici, češ da je pri opravljanju dolžnosti uporabila preveliko silo. Nadzornico Tereso Evans je obtožil, da je po nepotrebnem grobo obrcala nekega osumljenca kaznivega dejanja. Policija je izvedla preiskavo in potrdila, da je Dorner lagal, zato so ga odpustili.

Vročično so ga začeli iskati pred nekaj dnevi, ko so odkrili, da je prejšnji konec tedna najverjetneje on s streli pokosil Monico Quan in njenega zaročenca v mestu Irvine, približno 64 kilometrov južno od Los Angelesa. Pokojna Monica je hčerka upokojenega policista, ki je Dornerja leta 2008 neuspešno zagovarjal med disciplinskim postopkom zaradi lažnega pričanja.

Policija je po tem odkritju sprožila obširno iskalno akcijo. V lov so se pognale različne policijske enote južne Kalifornije, mobilizirali pa so se tudi v Arizoni, Nevadi in čez mejo v Mehiki, v iskanje so vključili več policijskih psov in helikopterskih posadk. Sestavili so tudi seznam ljudi, ki bi lahko bili tarče njegovih napadov. Odtlej varujejo 40 možnih žrtev, meščane pa so posvarili, naj bodo previdni, saj je Dorner »močno oborožen in hudo nevaren«.

Pravi hrust in vojaški rezervist

»Ne vemo, kaj bo naredil, vemo pa, kaj vse lahko naredi, zato ga moramo čim prej najti,« je dejala Cindy Bachman, predstavnica policijske postaje v okrožju San Bernardino. Christopher Dorner namreč ni le pravi hrust, visok je 180 centimetrov in ima 120 kilogramov, ampak je kot vojaški rezervist izurjen v ravnanju z različnimi vrstami orožja in eksplozivnih sredstev. Med drugim je bil član mornariške enote za podvodno vojskovanje in je služil v Bahrajnu.

Predvčerajšnjim pa naj bi Dorner udaril na kolege, ki so ga iskali v naselju Riverside. Streljal naj bi trikrat v 20 minutah. Pri prvem obračunu je tarčo zgrešil – policistu na ulici je krogla le švignila mimo ušes. Pri drugem, ko naj bi Dorner iz zasede napadel policista v avtomobilu, je bil eden lažje ranjen, drugi je umrl. Policija identitete umorjenega ni objavila, potrdila je le, da je varuh reda in miru že 11 let.

Edina otipljiva sled, ki so jo našli, je Dornerjev poltovornjak. Hudo poškodovanega, domnevajo, da ga je begunec zažgal, da mu ne bi mogli priti na sled, so odkrili v gorovju južne Kalifornije blizu jezera Big Bear, zaradi česar zdaj natančneje prečesavajo ta predel.

Pri iskanju jih vodi tudi 14 strani dolga Dornerjeva izpoved, ki jo je objavil na spletu. V njej je navedel seznam ljudi, ki jih namerava pobiti, in zagrozil, da »bo izkoristil vse svoje vojaško znanje in proti policiji Los Angelesa izvedel nekonvencionalno in asimetrično vojno«. V manifestu še trdi, da se ne boji smrti, žal mu pa je edino, da ne bo več živ, ko bo njegovo ime oprano.

Deli s prijatelji