ISKALNA AKCIJA

Antonijo zadavil,
 posilstvo zanika

Objavljeno 27. junij 2011 23.55 | Posodobljeno 28. junij 2011 08.30 | Piše: F. S.

Tovornjakar Paravinja je truplo 17-letne Hrvatice vrgel v Krko

Antonija Bilić
SARAJEVO – V nedeljo zvečer, še pred novinarsko konferenco direktorja policije Republike srbske Gojka Vasića in namestnika direktorja hrvaške policije Milijana Bikića v Banjaluki, se je razvedelo, da je v 40 kilometrov oddaljeni zakotni vasi Donji Srđevići dve minuti pred dvanajsto aretirani 43-letni serijski posiljevalec Dragan Paravinja priznal, da je umoril 17-letno Hrvatico Antonijo Bilić iz vasi Kričak pri Drnišu. Ta je 7. junija dopoldne pred mostom čez reko Čikola na robu Drniša prisedla v kabino njegovega tovornjaka. Tako je 20 dni po njenem izginotju in štiridnevnem iskanju osumljenega Paravinje na Hrvaškem in v Donjih Srđevićih in okoliških hostah v Republiki srbski upanje, da dekle morda še živi, povsem ugasnilo.

Paravinja, zaradi posilstev in poskusa posilstva leta 2002 v Stari Pazovi v Srbiji pravnomočno obsojen na štiri leta in pol zapora, od leta 2005 pa zaradi več posilstev s pripornim nalogom in mednarodno tiralico iskan tudi v BiH in na območju Republike srbske, naj bi Antonijo zadavil, truplo pa vrgel v vodo v zgornjem toku reke Krke. Srbski in hrvaški državljan, ki je od leta 1996 v Srbiji, BiH in na Hrvaškem posilil najmanj 10 mlajših žensk, na vesti pa ima verjetno še več spodletelih spolnih napadov, je priznal umor Antonije, posilstvo pa odločno zanikal. Njena družina kljub strašni novici iz Banjaluke še vedno upa na čudež, da je morda še živa. Antonijina mati Milka Bilić doma kleče moli, joče in za pomoč prosi boga. Z družino od nedelje zvečer žaluje vsa vas.

Po priznanju morilca, da je Antonijo umoril že na dan ugrabitve, je hrvaška policija blokirala oba cestna vhoda v kanjon narodnega parka Krka. Od ponedeljka zjutraj je na območju od 15,5 metra visokih slapov Brljan, ki padajo v jezero Ćoriće, do vasi Okljaj več kot 300 policistov in potapljačev ter dva helikopterja preiskovalo gladino in porasle bregove Krke.

Iz Sarajeva, kamor so Paravinjo včeraj prepeljali iz pripora v Banjaluki, se je razvedelo, da od bosanskih oblasti zahteva, da ga izročijo Srbiji, kjer mora odsedeti štiri leta in pol zapora za posilstvo, in ne Hrvaški, kjer bi mu seveda sodili tudi za umor. Ker je bila leta 2005 zaradi posilstev za njim razpisana tiralica tudi v Sarajevu in ima okrožno sodišče v tamkajšnji občini Sokolovac odtlej odprt priporni nalog, bo Paravinja do nadaljnjega v zloglasnem sarajevskem zaporu Kula.

Deli s prijatelji