NEVARNI PARAZIT

9-letni deček že druga žrtev smrtonosne amebe

Objavljeno 17. avgust 2011 19.03 | Posodobljeno 17. avgust 2011 19.03 | Piše: P. J.

V soboto je umrla 16-letna najstnica, zdaj še deček

V enem tednu sta posledicam smrtonosne amebe podlegla
Parazitska ameba lahko pride v organizem skozi nos, nato pa po sinusih do možganov in hrbtenjače. Ta vrsta parazita je zelo redka, množi pa se v sladkih vodah v poletnih mesecih (sploh v jezerih, kjer je temperatura dlje časa nad 25 stopinjami Celzija).

Smrtonosna bolezen

Christian Alexander Strickland, 9-letni deček iz Virginije, je umrl za posledicami primarnega amebnega meningoencefalitisa. Simptomi so se pri dečku pojavili kmalu po tem, ko se je vrnil z ribiškega tabora. Deček je že druga žrtev zaradi okužbe z amebo. V soboto je zaradi iste bolezni na Floridi umrla 16-letna Courtney Nash. Najstnica se je pred 10 dnevi skupaj s svojimi starši kopala v najdaljši floridski reki St. Johns.

Simptomi parazita

Za parazit Naegleria fowleri oziroma zemeljsko amebo, ki povzroča primarni amebni meningoencefalitis, so idealne stoječe vode in visoke temperature. Simptomi bolezni so vročina, glavobol, vrtoglavica in odrevenelost. Zdravniki opozarjajo, da je mogoče okužbo preprečiti tako, da med kopanjem uporabljamo plavalno kljukico za nos. Seveda pa je najpreprostejši ukrep, da se ne kopamo v rekah, jezerih in nevzdrževanih bazenih.

Deli s prijatelji