ZAPORNA KAZEN

Zvodniku prisodili 
dve leti in pol kehe

Objavljeno 12. julij 2014 18.30 | Posodobljeno 12. julij 2014 18.30 | Piše: Mitja Felc

Sadik Delijaj, star 60 let, v prostitucijo pahnil vsaj dve dekleti.

Sadik Delijaj Foto: Roman Šipić

LJUBLJANA – Dolgih 12 let sta ukrajinski dekleti, ki sta ju zdaj 60-letni Sadik Delijaj in njegova pajdašica Evgenija iz Ukrajine po prepričevanju spravila v suženjsko razmerje in pahnila v prostitucijo, čakali na (vsaj delno) zadoščenje. Obtoženi Delijaj je bil namreč pred časom na ljubljanskem okrožnem sodišču zaradi dveh kaznivih dejanj spravljanja v suženjsko razmerje obsojen na dve leti in pol življenja za rešetkami, soobtožena pa slovenskemu pravosodju sploh ni dosegljiva, zato so postopek proti njej izločili.

Ko je bila lansko pomlad prek videokonference v Ukrajini zaslišana oškodovanka, je sklenila, da upa na pravično kazen, saj je njo in njeno družino njegovo dejanje hudo zaznamovalo za vse življenje. Ali je kazen pravična, je zdaj na tehtnici višjega sodišča, saj se je specializirano državno tožilstvo zaradi premile sankcije pritožilo, obramba pa je v pritožbi nanizala argumente za oprostilno sodbo.

Intimnega razmerja z Ukrajinko ne zanika

Po prepričanju tožilstva sta prav Sadik Delijaj in omenjena Ukrajinka dve ukrajinski mladenki prepričala, da jima bosta v Sloveniji našla moža. V želji po boljšem življenju se tako mamljivi ponudbi kajpak nista uprli, a so se zanju sanje o princu na belem konju povsem sesule v prah, ko sta iz Madžarske prišli v Ljubljano. Po nekajtedenskem peklu med marcem in majem 2002, ko sta se morali proti svoji volji prodajati, jima je le uspelo pobegniti. Zatekli sta se na policijo, v preiskavi pa kot osumljenca prepoznali Delijaja. Obe sta ga prepoznali tudi lani, ko ju je sodišče zaslišalo na daljavo. Ena je na zaslišanju povedala, da je ni le silil v prostitucijo, ampak jo je tudi surovo pretepel. Niti o sostorilki Evgeniji ni našla lepe besede. Razumljivo, kako bi jo po vsem tem lahko. Pojasnila je še, da sta se obtožena za takšen korak po njenem mnenju odločila, ker sta bila mnogim dolžna ogromno denarja, ubogi dekleti pa sta morali to odslužiti s prodajanjem telesa.

V zagovoru je Delijaj kakršno koli vpletenost v takšno nizkotno dejanje zanikal. Trdil je, čeprav je bil za tovrstne nečednosti že kaznovan, da nikoli ne bi kaj takšnega storil. »Prisežem, da nisem prodal ne te ne nobene druge ženske,« je prepričeval sodišče. Intimnega razmerja z Ukrajinko, ki bi mu morala na zatožni klopi delati družbo, ne zanika in pravi, da je prav razmerje z njo edina napaka, ki jo je storil. »Takrat sem bil še mlad in to obžalujem.« Da je skorajda svetnik, prvostopenjskega sodišča ni prepričal. Kaj o njegovih domnevnih grehih porečejo višji sodniki, bo izvedel kmalu.

Deli s prijatelji