VSE ZANIKA

Znorel in zabodel lastnega brata

Objavljeno 02. december 2015 21.56 | Posodobljeno 05. december 2015 21.56 | Piše: Aleksander Brudar

Dejan Žnidaršič Nenadovič zanika, da je poskusil ubiti brata Marka.

LJUBLJANA – Nekaj steklenic piva v kombinaciji z zdravili, preglasna glasba in bliskavice fotoaparata na mobilniku – to je bilo dovolj, da se je 42-letni Ljubljančan Dejan Žnidaršič Nenadovič, kot je prepričano tožilstvo, z nožem spravil nad lastnega brata Marka Žnidaršiča. Preiskava je pokazala, da je Dejan brata zabodel v prsni koš, trebuh in desno nadlaket. Le zaradi njune matere, ki je napadalca še pravočasno ustavila, se ni končalo tragično, čeprav, kot je ugotovil izvedenec, bi bilo življenje napadenega lahko ogroženo, če bi bil vbod v trebuh le pod malce drugačnim kotom ali če ne bi dobil pravočasne kirurške pomoči.

Dejan je včeraj sedel na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča, kjer se je moral pred sodnikom Gorazdom Fabjančičem izreči o krivdi glede obtožbe tožilstva, da je storil kaznivo dejanje poskusa uboja, in sicer v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. 
»Ne priznavam krivde,« je bil jasen obtoženi, njegov zagovornik Edvard Bavcon pa je povedal, da nasprotujejo mnenju tožilstva, ki je dejanje opredelilo kot poskus uboja, obramba namreč ocenjuje, da gre za kaznivo dejanje povzročitve hude telesne poškodbe.

Dva brata, dve zgodbi

Dejan je v preiskavi povedal, da se je drugega avgusta, potem ko je zunaj spil kakšnih pet velikih piv, okoli desetih zvečer vrnil domov. Po kratkem pogovoru z mamo je odšel v svojo sobo, želel si je ogledati film, še prej pa je poslušal glasbo, zelo na glas. To je tako zmotilo brata, da se je ta zagnal proti njemu, Dejan je bil prepričan, da ga bo Marko udaril. Iz škatle je potegnil nož z 22,5 centimetra dolgim rezilom. Sledilo je prerivanje do dnevne sobe, kjer sta se spotaknila in padla. Med prerivanjem je Dejan zabodel Marka, posredovala je mama, vpila, naj prenehata, Dejan pa je poklical policijo.

Marko je preiskovalcem povedal precej drugačno zgodbo. Menda je bil brat napadalen, pošiljal ga je v tri krasne. Marko je imel v rokah telefon, s katerim je fotografiral brata, ker se mu je zdel čuden, potem pa je Dejan znorel, trdi. V roke je vzel nož in ga napadel. Marko je kričal, se umikal proti vratom in se branil z rokami. Ob zamahu z nožem je Dejana prijel za roko in oba sta padla, Marko je pristal na hrbtu. Brat se ga je lotil z rokami, po prepričanju tožilstva ga je davil, dokler ni spopada ustavila mati.

Iz pripora v hišni pripor

Zagovornik obtoženega je sodišču predlagal, naj se na glavni obravnavi zasliši sodnega izvedenca, psihiatra Dragana Terziča, ki je že med preiskavo podal mnenje, da je bilo dejanje storjeno v stanju bistvene zmanjšane prištevnosti oziroma da se Žnidaršič Nenadovič v tistem trenutku ni bil sposoben obvladovati. 
Med drugim naj izvedenec odgovori na vprašanje, kako bi lahko na vedenje obtoženca vplivala kombinacija alkohola in zdravil, ki jih je moral jemati zaradi bolezni. Bavcon je sodišču posredoval tudi notarsko overjeno izjavo Dejanove matere, v kateri ta sporoča, da lahko sin hišni pripor prestaja v njenem stanovanju v Ljubljani, kjer ne bo imel stika z bratom, saj ta skupaj z njo živi na drugem koncu mesta.

»Brata sta živela v nenormalnih razmerah večnega najedanja, in splet okoliščin je privedel do spora med njima,« je pojasnil odvetnik. Njegovemu predlogu o odpravi pripora in nadomestitvi s hišnim je sodnik prisluhnil, saj, kot je povedal, je obtoženi še nekaznovan, sodni izvedenec Terzič pri njem ni ugotovil duševne bolezni, pri odzivu obtoženca je šlo za posledico močnih zdravil v kombinaciji z alkoholom, povrhu pa glede na obtoženčeve osebnostne značilnosti ni pričakovati ponovitve kaznivega dejanja. 
»Mimo tega sodišče ni moglo,« je Fabjančič pojasnil odločitev, ki ji je tožilstvo sicer nasprotovalo. Med prestajanjem hišnega pripora bo lahko obtoženega obiskovala samo mama. 

Deli s prijatelji