NEODGOVORNO

Zdravnik Žmavc ni ravnal strokovno

Objavljeno 18. avgust 2011 15.21 | Posodobljeno 18. avgust 2011 15.21 | Piše: G. P.

Andrej Žmavc v preiskavi tako na sodišču kot pri tožilcu zdravniške zbornice

Fotografija je simbolična

CELJE – Kmalu bo minilo leto dni, odkar je izbruhnila afera v zvezi s celjskim splošnim zdravnikom Andrejem Žmavcem, predstojnikom osnovne zdravstvene dejavnosti v Zdravstvenem domu Celje, zaradi nabave skoraj 3500 ampul dolantina.

Zdravilo potreboval zase

Kriminalisti so tedaj ugotovili, da jih je ukradel. Če mu bodo to dokazali, mu grozi do pet let zapora, pa tudi odvzem licence. Na dan je prišlo, da so v celjskem zdravstvenem domu prek osumljenega in hkrati tudi odgovornega zdravnika od aprila 2009 do septembra 2010 nabavili 3494 ampul dolantina. Le za 14 ampul pa so ugotovili, komu so bile predpisane.

Osumljeni zdravnik je predpisane knjige o uporabi zdravila vodil po domače, podatek o tem, za koga je bilo namenjeno, pa je prikazoval lažno. Napisal je namreč, da bi zdravilo uporabil v zavodu, kjer je delal kot hišni zdravnik (gre za enoto varstva v Domu sv. Jožefa v Celju), a do zavoda ni nikoli prišlo. Osumljeni se brani, da je zdravilo uporabljal izključno za svoje zdravljenje, saj je imel stalne bolečine v hrbtenici.

Preiskave naj bi končali septembra

Tožilci so zahtevo za posamezna preiskovalna dejanja vložili na okrajno sodišče februarja letos, končana pa bodo do konca septembra. Doslej so zaslišali več prič, trenutno pa čakajo na izvedensko mnenje.

Notranji izredni strokovni nadzor v celjskem zdravstvenem domu je po besedah direktorja Stanislava Kajbe pokazal, da je Žmavc narkotik uporabljal za lajšanje bolečin in zdravljenje kronične bolezni ter si ga več kot leto dni, kot to delno dopuščajo pravila, predpisoval tudi sam.

Ključna ugotovitev nadzora pa je pokazala, da ni ravnal po strokovnih smernicah. S tem so se strinjali tudi pri Zdravniški zbornici Slovenije.

Deli s prijatelji