SOJENJE

Zbornica nezakonito 
obdelovala podatke?

Objavljeno 13. februar 2013 08.03 | Posodobljeno 13. februar 2013 08.03 | Piše: Mitja Felc

Friderika Kresal zavrača očitke o preslepitvi.

Friderika Kresal (foto: Leon Vidic).

LJUBLJANA – Na ljubljanskem okrajnem sodišču se je nadaljevalo sojenje Frideriki Kresal, materi nekdanje notranje ministrice Katarine Kresal, saj jo tožilstvo preganja zaradi domnevne preslepitve pri pridobitvi ugodnosti.

Poleg Friderike Kresal, nekdanje predsednice Zbornice fizioterapevtov Slovenije, na zatožni klopi sedi še Nada Horjak, kot predstavnica pravne osebe zbornice. Obe sta na predobravnavnem naroku očitke zavrnili.

Fizioterapevte brez njihove vednosti vpisali na seznam

Na sume kaznivega dejanja je opozorila informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Ta je ugotovila, da je zbornica nezakonito obdelovala osebne podatke najmanj 522 fizioterapevtov, ki jih je brez njihove vednosti vpisala na svoj seznam. Zbornica je z njim jeseni 2005 pridobila javno pooblastilo za oddajo nalog s področja fizioterapije na podlagi javnega razpisa, po katerem mora združevati 60 odstotkov vseh zdravstvenih delavcev, ki izvajajo fizioterapevtske naloge. Na razpis se je prijavilo tudi društvo fizioterapevtov, a je bila njihova prijava zavrnjena.

Informacijska pooblaščenka je ovadila tedanjega ministra za zdravje Boruta Miklavčiča, nekdanjega ministra Andreja Bručana in predsednico Zbornice fizioterapevtov Slovenije Kresalovo. Ovadbo zoper oba ministra je tožilstvo zavrglo, proti zbornici in njeni tedanji predsednici pa februarja 2010 vložilo obtožni predlog.

Plačevanje članarine ni bilo obvezno

V zagovoru je Kresalova pojasnila, da so takrat navedli zgolj podatke iz registra članstva zbornice, saj je bil ob njeni ustanovitvi sprejet sklep, da so člani Društva fizioterapevtov Slovenije avtomatično tudi člani omenjene zbornice. »Plačevanje članarine ni bilo obvezno in ni pomenilo, da se člana, ki ne plačuje članarine, izključi,« je dejala obdolžena in dodala, da je bil član zbornice hkrati lahko tudi član društva.

Očitke je zavrnila tudi zastopnica zbornice Nada Horjak. Povedala je, da je zbornica poslovala korektno in da so leta 2009 ministrstvu za zdravje vrnili podeljeno javno pooblastilo in 11.127 evrov za javna pooblastila. »Zbornica se ni okoristila z ničemer,« je zatrdila.

Zaslišanje prič

Sodišče zdaj poskuša resnici priti do dna tudi z zaslišanjem vrste prič. Na zadnji glavni obravnavi je spregovorila tudi Darja H., tedanja vodja pravne službe na ministrstvu za zdravje, a se podrobnosti, tudi zaradi oddaljenosti dogodka, ne spomni. »O podeljevanju javnih pooblastil vem le posredno,« je zatrdila. Ne spomni se niti tega, ali je sodelovala pri odpiranju ponudb.

Podrobnosti ni bilo slišati niti iz ust Jakoba C., ki se sicer spomni, da so v tistem obdobju na zbornici opravili pregled nekih evidenc. Ali je bil to poimenski seznam fizioterapevtov, ne ve. Potrdil je le, da je bilo sodelovanje s Kresalovo korektno in da ni imel občutka, da bi kar koli skrivali. Dodal je še, da bi se sestanka gotovo spomnil bolj podrobno, če bi imel občutek, da je karkoli spornega. »Zoprnega sestanka bi se gotovo spomnil,« je sklenil. 

Deli s prijatelji