VRAČA UDAREC

Zaradi grobih policistov zahteva 26.000 evrov

Objavljeno 16. april 2017 23.00 | Posodobljeno 16. april 2017 23.00 | Piše: Aleksander Brudar

Damjan Puzavac, samooklicani Robin Hood med prostitutkami, toži državo.

Puzavac se je med sojenjem leta 2010 tako skrival pred fotografskimi objektivi. Foto: Blaž Samec

LJUBLJANA – Slovenski Robin Hood med prostitutkami Damjan Puzavac, kot se je samooklical, ki je trenutno na prestajanju kazni zaradi umora, zlorabe prostitucije in izsiljevanja, državi vrača udarec. Toži jo namreč za 26.000 evrov odškodnine, in sicer, kot trdi, zaradi protipravnega ravnanja policije ob aretaciji 9. junija 2009. Tistega dne so policisti skupaj s specialci v ljubljanski Župančičevi jami izvedli odmevno policijsko akcijo, s katero so sklenili večmesečno tajno opazovanje Puzavca, ki se je spomladi 2008 začel ukvarjati z zlorabo prostitucije.

Še danes trdi, da je bil način izvedbe aretacije neupravičen in da je šlo le za predstavo za javnost. Pove nam, da se je srečal s serviserjem, da bi zamenjal pokrov motorja. Nato so se s civilnim avtomobilom pripeljali štirje zamaskirani moški s puškami v rokah in najprej je pomislil, da so ga prišli ubit. Nato se je obrnil in videl, da na kraj dogodka prihaja tudi označen policijski avto in je, ker je ugotovil, da gre za specialno enoto, dal takoj roke na pokrov motorja. Eden od pripadnikov specialne enote ga je s puško udaril v predel za ušesom in Puzavac se je zgrudil na tla. Zvlekli so ga do zadnjega dela avtomobila in ga seveda vklenili. »Ko sem bil vklenjen, mi je eden izmed njih skočil na koleno in ga poškodoval,« je povedal Puzavac in dodal, da takšna nasilna aretacija ni bila potrebna, saj nikoli do nikogar ni uporabil sile.

Država nasprotno trdi, da je bil tožnik znan kot nasilna oseba, zaradi česar so ljubljanski policisti na pomoč priklicali specialno enoto, saj so pričakovali odpor osumljenca. Puzavac se še spominja, kako so mu čez glavo nataknili platneno črno vrečo, da niti dihati ni mogel. In tam čakali vse do trenutka, dokler se ni pripeljala ekipa komercialne televizije. Ob aretaciji je dobil več poškodb, operirati so mu morali tudi koleno.

Dekletom 
je le pomagal

No, glede zlorabe prostitucije se je Puzavac vseskozi branil s tem, da je dekletom, ki so med sojenjem pričala tudi v njegovo korist, le pomagal. A na koncu je sodišče sklenilo, da je pod svoje okrilje vzel dvanajst deklet, med katerimi je bila mladoletnica, ki so se prodajale zanj v več stanovanjih po Ljubljani. Najmanj dvakrat so po njegovem naročilu skočile še v tujino, Avstrijo ali Italijo. Na koncu je bil obsojen na osem let in pet mesecev zapora, k temu pa so sodniki prišteli še zaporno kazen zaradi umora v Srbiji (to bi moral že zdavnaj odsedeti v Srbiji, a je pred 16 leti spektakularno pobegnil iz zapora v Sremski Mitrovici), tako da mu je bila izrečena enotna 20-letna zaporna kazen (po njegovi pritožbi na ustavno sodišče je bil ta seštevek razveljavljen in 23. decembra lani, kot so nam pojasnili na ljubljanskem okrožnem sodišču, je bila enotna kazen določena na 19 let in pol zapora).

Deli s prijatelji