NESREČA

Zagoreli in zgrmeli med sladkorni trs

Objavljeno 27. februar 2013 12.25 | Posodobljeno 27. februar 2013 12.27 | Piše: Emanuela Bubanj

Na turističnem balonu je po vsej verjetnosti razneslo plinsko jeklenko.

LUKSOR – Tragična nesreča je pretresla Egipt, priljubljeno turistično središče Luksor: v eksploziji toplozračnega balona je umrlo devetnajst ljudi, rešila sta se le en potnik in pilot.

Kot poroča CNN, naj bi bilo devet žrtev iz Hongkonga, štiri z Japonskega, po dve iz Velike Britanije in Francije ter po ena z Madžarskega in iz Egipta. Na približno 300 metrih višine naj bi razneslo jeklenko s plinom, nekateri potniki sosednjega balona pa so poročali, da so nesrečniki zadeli visokonapetostno napeljavo, zagoreli in zgrmeli na polja sladkornega trsa. Potniki so panični skakali z balona, rešila pa sta se le egipčanski pilot in en britanski turist, ki sta gorečo gmoto zapustila tik pred treskom na tla in sta zdaj v bolnišnici. »Leteli smo nad starodavnimi ruševinami. Tik pred pristankom na polju sem slišal eksplozijo in videl dim. Mislim, da je bil to balon za mano. Sprva nisem bil prepričan, kaj se je zgodilo, šele ko smo pristali, smo izvedeli vse,« je za BBC povedal ameriški fotograf Christopher Michel. Poleti z balonom v Luksorju, dobrih petsto kilometrov od Kaira, so priljubljena atrakcija v Egiptu, saj si lahko turisti z višine nekaj sto metrov ogledajo velike znamenitosti, kot sta Dolina kraljev in svetišče Karnak, podatki pa kažejo, da balonarske nesreče tam niso tako redke. Leta 2009 je balon zadel telefonski drog, poškodovalo se je šestnajst ljudi, leto dni prej pa se je v podobni nezgodi poškodovalo sedem ljudi.

Naj s spomnimo, na turističnem poletu z balonom je januarja lani na Novi Zelandiji umrlo enajst ljudi, 23. avgusta pa je tragedija pretresla tudi Slovenijo: na Ljubljansko barje je zaradi neugodnih vremenskih razmer strmoglavil toplozračni balon s skupno 32 ljudmi. Na kraju nesreče so umrli štirje, pozneje pa zaradi prehudih poškodb še dva.

Deli s prijatelji