POŽAR

Žaga pogorela, hišo so rešili

Objavljeno 30. marec 2017 23.30 | Posodobljeno 30. marec 2017 23.30 | Piše: Boštjan Fon

Požar pri Megličevih pod Kofcami je izbruhnil v sredo zgodaj zjutraj. Gasilci kljub zahtevnemu terenu, pomanjkanju vode in vetru obvarovali dom.

Še sredi dopoldneva se je kadilo in je bilo treba gasiti. Foto: Boštjan Fon

PODLJUBELJ – Če se popotnik usmeri od Tržiča proti Kofcam in nato pri Gostilni Ankele v Podljubelju pusti avto, mora kar precejšen kos poti gristi kolena, da se dokoplje do planinske poti. Ozka cesta ga vodi mimo Megličevih, nasproti se mu pokaže planina Korošica. V to smer so v sredo zjutraj v prvi prestavi lezla navkreber gasilska vozila, polna vode. Na žagi Megličevih, kot nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji je vpisan Andrej Meglič, je začelo goreti. Ogenj je bil grozljivo močan in uničujoče divji, da se je človeku ob pogledu na kraj požara, kjer so vsak dan garale močne gozdarske dlani, trgalo srce.

Ogrožena hiša

»Dvajset minut je bilo pred šesto uro, ko smo prejeli prvi poziv,« je povedal vodja intervencije, poveljnik PGD Bistrica pri Tržiču in predsednik Občinske gasilske zveze Tržič Jani Žlindra. V tistem je bil na kraju požara že poveljnik PGD Podljubelj Goran Dragičevič, ki je sosed Megličevih. »Nemudoma sva stopila v kontakt in vodji intervencije sem poskušal čim bolj natančno predstaviti situacijo, ki se je iz minute v minuto slabšala,« je dejal poveljnik lokalnega prostovoljnega gasilskega društva. Sprva so na pot proti visokogorskemu predelu Podljubelja krenili prostovoljci iz Bistrice pri Tržiču: »Poleg njih in domačih gasilcev sem še med potjo proti požaru vpoklical naše člane iz PGD Tržič in PGD Križe, ko sem prispel do požara, pa smo alarmirali še člane PGD Kovor. Požar je bil ob našem prihodu že polno razvit, zgrabil je ostrešje gospodarskega poslopja in se nagibal proti stanovanjski hiši.« Vodja intervencije se je odločil, da gasilci sprva naredijo obrambo pred ognjeno stihijo, ki je divjala v gospodarskem delu z žago in skladiščem. Hiša Megličevih stoji namreč le par metrov stran, in kot so povedali nekateri udeleženci gašenja, je bil ogenj res izjemno močan. Pihal je še vrtinčast veter, ki je dodatno oteževal posredovanje.

Voda iz doline

»Velik problem je bilo to, da na območju ni hidrantnega sistema in je bilo treba vodo za gašenje dovažati iz doline, iz hidranta na križišču v spodnjem delu Podljubelja,« razloži Žlindra. Njegovi fantje so kljub temu s precej umnim in natančnim posredovanjem odvrnili ognjene zublje od hiše, nato pa napadli žarišče požara. »Opazili smo, da je v notranjosti poleg naprav in orodja skladišče opažnega lesa. Ogenj smo postopoma omejili in ga nato tudi pogasili.« Dopoldne se je iz popolnoma uničene žage še vedno kadilo. »Po objektu so še tleča gnezda. Ker je še vedno sorazmerno vetrovno vreme, je treba začeti razkopavati pogorelo, odstranjevati material in sprotni dušiti tleča gnezda. Glavnino ognja smo pogasili v dobri uri, po tistem, ko smo obvarovali stanovanjsko poslopje, a čaka še precej dela,« je pojasnjeval vodja intervencije Žlindra.

Opazovali smo prostovoljne gasilce, nekateri mokri, večinoma sajasto očrneli, utrujeni so sprejeli kakšen piškot in spili steklenico vode za prvo okrepčilo, tudi čaj je pogrel kakšnega, ki mu je voda zlezla pod oblačilo. Policisti so na pogorišču iskali vzrok uničujočega divjanja ognja na žagi, jasno pa je, da je škoda velikanska.

Deli s prijatelji