MNENJE IZVEDENCA

Za Tičev uboj nova obtožnica

Objavljeno 08. december 2017 08.32 | Posodobljeno 08. december 2017 08.32 | Piše: Gordana Stojiljković

Stefan Cakić bistveno zmanjšano prišteven. Se bo odvetnik pritožil?

Dvajsetletni Stefan Cakić se pred preiskovalnim sodnikom ni zagovarjal. Foto: Marko Feist

LJUBLJANA – »Nisem še zavzel stališča, ali bom tudi zoper na novo vloženo obtožnico podal ugovor,« je na vprašanje, ali ima obramba morda še kakšno pripombo v zvezi z obtožnico zoper 20-letnega Stefana Cakića, ki ga tožilstvo sumi uboja 44-letnega igralca Gašperja Tiča, odgovoril Cakićev zagovornik Gorazd Fišer. Morda malo nenavadno, glede na to, da se rok za podajo ugovora zoper obtožnico izteče danes. A tako kot javnost nikakor ni mogla izvedeti podrobnosti o smrti priljubljenega igralca in je ta še vedno zavita v tančico skrivnosti, so z informacijami skopi prav vsi udeleženci sodnega postopka. Fišer pa je z ugovorom zoper prvo obtožnico, ki jo je tožilstvo vložilo poleti, dosegel, da je tožilstvo prejšnji četrtek na sodišče vložilo novo obtožnico. Zunajrazpravni senat okrožnega sodišča je namreč pritrdil obrambi, da se mora o obtoženem izreči še sodni izvedenec psihiater. Kaj natančno je izvedenec v svojem mnenju zapisal, nam Fišer ni želel zaupati. Tudi tokratna obtožnica mu sicer očita uboj, za kar je zagrožena kazen od pet do 15 let zapora, le da je tožilstvo dodalo člen, ki govori o kaznivem dejanju v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Ta definicija pa omogoča tudi milejše kaznovanje.

Tožilstvo je drugo obtožnico dopolnilo z mnenjem sodnega izvedenca psihiatra.

Neuradno se je že kmalu po tragičnem dogodku 18. junija letos v stanovanju Gašperja Tiča na Trubarjevi v Ljubljani govorilo tudi o tem, da naj bi tako eden kot drugi tistega večera, ko sta se družila, zaužila precej alkohola in drugih psihoaktivnih substanc. Kaj natančno je bil vzvod za grozljivo dejanje mladega Cakića – govori se o enajstih vbodih z nožem –, bo tudi na sodišču težko pojasniti, saj je edini, ki kaj ve, prav obtoženi. A ta naj bi imel s spominom na tragični dogodek menda precej težav in še več lukenj. Vprašanje je tudi, koliko bo javnost lahko spremljala sojenje mladeniču, ki je dvema otrokoma vzel očeta, saj naj bi proces potekal za zaprtimi vrati. Na nedeljsko jutro 18. junija letos je odjeknila vest, da se je za vrati novega doma igralca Gašperja Tiča, kamor naj bi se preselil pred kratkim, v Trubarjevi ulici v Ljubljani odvila prava grozljivka. Po prvih ugibanjih je šlo za spor intimne narave, medije pa so preplavili članki o tem, ali naj se o tako zasebnih stvareh poroča ali ne. A ne glede na vse skupaj ostaja nesporno dejstvo, da je tisti dan nasilne smrti umrl znan slovenski igralec. Po uboju naj bi se Cakić najprej umil, nato pa odšel iz stanovanja v enega od lokalov in od tam poklical policijo ter jim priznal, da je storilec prav on. 

Če torej Fišer zoper novo obtožnico danes ne bo vložil ugovora, lahko kmalu pričakujemo tudi razpis predobravnavnega naroka. Cakić na sojenje medtem čaka za zapahi. 

 

Deli s prijatelji