SOJENJE

Za Tadejevo smrt v vikend zapor

Objavljeno 19. november 2015 23.30 | Posodobljeno 19. november 2015 23.30 | Piše: Aleksander Brudar

Petru Žitniku, ki je do smrti zbil Tadeja Rahneta, 2 leti in 6 mesecev.

Peter Žitnik pravi, da ga bo dejanje ne glede na kazen spremljalo vse življenje.

LJUBLJANA – Za družino Rahne je bil 7. september 2013 najbolj žalosten dan. Tedaj je okoli pol petih zjutraj Peter Žitnik njihovemu Tadeju v bližini spomenika na križišču Šubičeve in Slovenske ceste v Ljubljani zadal usodni udarec. 
»Moral je dobiti močan udarec, pospešek, da se je zgodilo to, kar se je,« je na ljubljanskem okrožnem sodišču na sklepnem dejanju sojenja Žitniku zaradi povzročitve posebno hude telesne poškodbe menil Tadejev oče Dušan Rahne.

»Tadej je bil žrtev hudega nasilja,« je še dodal in vsem prisotnim poskušal razložiti, da je imel njegov sin, ki je bil takrat star 22 let, pred seboj še vse življenje. Čeprav je obtoženi Žitnik med postopkom dogodek večkrat obžaloval, to očeta do danes ni prepričalo, in sicer zaradi več obtoženčevih dejanj po 7. septembru. Med drugim naj bi s psovko odgovoril svojim gasilskim kolegom, potem ko ga mesec dni po tragediji niso hoteli povabiti na zabavo, manj kot leto dni po dogodku pa naj bi z zapisom na spletu pojasnil, da on ni igračka, ampak je igralec oziroma da on vodi igro. »Vse to kaže, da obdolženi živi lastno življenje in brez trohice obžalovanja,« je še dodal Rahne.

S tem se ni strinjal sodni izvedenec nevropsihiatrije Matjaž Košorok, ki je ugotavljal obtoženčevo sposobnost razumevanja in obvladovanja dejanj v povezavi z alkoholom v času obravnavanega dejanja in tudi njegove osebnostne značilnosti. 
»Obdolženi pri svojih psihičnih karakteristikah v ničemer ne odstopa od povprečja. Gre za normalno razvito osebo,« je pojasnil in nadaljeval, da pri njem ni zasledil duševne bolezni ali osebnostne motnje. 
»Lahko rečem, da je na povprečen način odreagiral na ta konkretni dogodek,« je strnil svoje ugotovitve in še pojasnil, da je za ljudi, ki so osebnostno moteni, značilno, da želijo v takšnih primerih zanikati lastno krivdo, se sklicevati na izgubo spomina ali krivdo valiti na druge ljudi.

»Niti eden od odgovorov, ki sem jih prejel od obdolženega v času psihiatrične eksploracije, ne kaže, da bi se želel izogibati lastni odgovornosti ali zmanjševati svojo krivdo,« je razložil Košorok in dodal, da tudi ni zaznal znakov sindroma odvisnosti od alkohola. »Vpliv morebitnega pitja alkohola pri njem je povsem enak vplivu pitja alkohola druge povprečne osebe iz populacije.«

Nista se poznala

Tadejev oče še vedno pogreša to, da bi se Peter glede dejanja soočil z njim, izvedenec pa je povedal, da je obdolženca dogodek prizadel in da je po Tadejevi smrti poskušal navezati stik s svojci. »V njegovi naravi je, da se na tak dogodek odzove z umikom in ne s konfrontacijo, kar je meni kot strokovnjaku razumljiva reakcija. Zato da bi se določena oseba direktno konfrontirala s svojci umrlega, neposredno po dogodku, bi ta oseba morala razpolagati z drugačnimi osebnostnimi karakteristikami, kot jih ima obdolženi,« je sklenil Košorok. Kot rečeno, Žitnik dejanje obžaluje in pravi, da bi bil raje na Tadejevem mestu, če bi lahko spremenil potek dogajanja, in da ga bo to, ne glede na kazen, spremljalo vse življenje.

Njegov zagovornik Lado Erčon je izpostavil, da Žitnik dejanje že od začetka priznava in da je poskusil navezati stik z družino pokojnega, a odgovora družine ni dobil. Najhuje se mu zdi dejstvo, da se Tadej in Peter nista poznala in da se niti tistega večera nista sprla; Tadej naj bi le želel pomiriti Petra in njegovega znanca in ga je nato tudi odrinil.

»Kot je na prejšnji obravnavi povedal oče, je v bolnišnici sina celega pregledal in na njem ni zaznal poškodb razen poškodbe glave, kar nakazuje, da ni bilo pretepanja ali nasilja razen usodnega odriva in padca pokojnega,« je še povedal odvetnik.

Zaradi dejanja so Žitnika obsodili na dve leti in šest mesecev zapora, kazen bo lahko odslužil v obliki tako imenovanega vikend zapora. 
Spomnimo, vse se je začelo okoli tretje ure zjutraj v lokalu blizu omenjenega spomenika. Žitnik se je sprl s Tadejem in mu očital, da je gej, in ga z roko odrinil. Pristopil je Matevž, ki je hotel spor zgladiti, vendar se je s Petrom zapletel v prepir. Ko sta ob 4.30 Tadej in Matevž šla po cesti proti spomeniku, je za njima stekel Peter in na ves glas vpil, da ju bo pretepel. Tadej se je obrnil in mu odgovoril, češ, kaj boš naredil, in hodil naprej, Peter pa ga je zatem od zadaj odrinil in Tadej je z glavo udaril ob tla. Preiskava je pokazala, da je imel Peter v krvi najmanj 1,5 promila alkohola, pod vplivom alkohola pa je bil tudi Tadej.

Deli s prijatelji