OBSODBA

Za Nejčevo smrt pogojna kazen

Objavljeno 30. november 2017 21.16 | Posodobljeno 30. november 2017 21.20 | Piše: Aleš Andlovič

Obsodili vodjo ekipe, v kateri je 20-letni Mesarič odpravljal posledice žledoloma.

Franc Kešpert je dobil pogojno kazen poldrugega leta zapora s preizkusno dobo treh. Foto: Aleš Andlovič

MARIBOR – Več kot tri leta in pol so minila, odkar je v naravni katastrofi, ki je Slovenijo okovala v (ž)led, življenje izgubil komaj 20-letni Nejc Mesarič s Ptuja. Včeraj je neizmerna tragedija na mariborskem okrožnem sodišču dobila prvi in verjetno tudi edini sodni epilog. Na zatožni klopi se je znašel 59-letni Franc Kešpert, zaposlen v podjetju Elektro Maribor. Mož z dolgoletnimi izkušnjami je bil tragičnega dne delovodja skupine šestih delavcev, med katerimi je bil tudi komaj 20-letni Nejc. Ta ni bil izučeni električar, ampak naj bi le pomagal (odnašal vejevje in podobno) pri odpravljanju napak na daljnovodu Planina na slovenskobistriškem območju.

3 leta so minila od tragedije v kraju Rep.

Februarskega večera leta 2014 je bilo za Nejca Mesariča usodno, da je med odstranjevanjem vejevja prijel za nepretrgani električni vodnik, ki je visel dober meter na tlemi in v katerem ne bi smelo biti električne napetosti. Medtem so na nižjeležečem odseku daljnovoda odpravili napako in v popravljeni odsek spustili napetost, kar pa ne bi smelo vplivati na odsek, na katerem je v kraju Rep napako odpravljala skupina delavcev pod vodstvom Franca Kešperta. Toda zaradi mehanske okvare na stikalu je to kljub vsemu prevajalo električno napetost. Nejc, ki je držal električni vodnik, je doživel električni udar in umrl zaradi zastoja srca.

»Obžalujem, da se je to zgodilo in je ugasnilo mlado življenje,« so bile včeraj zadnje besede Franca Kešperta. Toda sodnica Andreja Lukeš ni sledila predlogu njegovega zagovornika Janeza Koščaka. Ta je dejal: »Obtoženi je grešni kozel. Predlagam, da ga sodišče oprosti.« Sodnica je sledila predlogu tožilca Simona Grahornika in obtoženega delovodjo obsodila na pogojno kazen poldrugega leta zapora s preizkusno dobo treh let
 

 

Deli s prijatelji