SOJENJE

Za nasilno smrt Rajka Foliča ne prizna krivde

Objavljeno 21. november 2015 21.30 | Posodobljeno 21. november 2015 21.30 | Piše: Špela Ankele

V Kranju na predobravnavnem naroku 33-letni Dejan Pejić ni priznal krivde.

Obtoženi Dejan Pejić je po sojenju sam odšel v hišni pripor. Foto: Špela Ankele

KRANJ – Le kratek čas se je na kranjskem sodišču zadržal Dejan Pejić, ki dneve sicer preživlja v hišnem priporu. Obtožnica mu očita dve kaznivi dejanji, po mnenju tožilstva je grozil in povzročil posebno hudo telesno poškodbo. Ko je sodnica Milena Turuk na predobravnavnem naroku obtoženega vprašala, ali prizna krivdo za omenjeni kaznivi dejanji, je bil odgovor kratek: »Ne.«

V začetku julija so policisti v Tržiču preiskovali nasilno smrt 40-letnega Rajka Foliča, kmalu po dogodku pa so prijeli 33-letnega Dejana Pejića.

Foliča so gorenjski zapisovalci črne kronike v minulih letih večkrat omenjali, med drugim je pričal na sojenju skupini, osumljeni ukvarjanja z mamili. Pozneje so ga na sodišče vabili zaradi obtožb, ki so ga bremenile velike tatvine, poleg tega pa bi moral pričati tudi na sojenju, ki je sledilo streljanju v jeseniškem lokalu Cafee Inn.

Ko smo bili letos poleti v večstanovanjski hiši sredi starega jedra Tržiča, v kateri je dan prej umrl Rajko Folič, smo na hodniku srečali stanovalce mansardnega stanovanja. Kot sta nam takrat povedala neimenovana možakarja, naj bi bila tako Folič kot obtoženi dan prej namenjena ravno v zgornje stanovanje. »A do tja nista prišla, saj sta se sprla že pri vhodnih vratih. Spor se je nadaljeval na stopnicah in se usodno končal na hodniku 1. nadstropja,« nam je tedaj pojasnil eden od Tržičanov, ki je poznal pokojnega. V tistih poletnih dneh, ko smo po kraju iskali sogovornike, ki bi kaj vedeli o dogajanju, so nam dobro obveščeni domačini pojasnjevali, da se je tam zbirala pretežno brezposelna druščina, sosedje pa so zaradi hrupa večkrat klicali policiste.

Čeprav so tudi uradni viri sprva omenjali, da naj bi tako žrtev kot obtoženi v preteklosti že prihajala v navzkrižje z zakonom, naj bi bila zadnja informacija po podatkih obrambe napačna. Zaradi grehov je bil za rešetkami mlajši brat Dejana Pejića, ne obtoženi, ta je v tujini opravljal delo tesarja in krovca. Zaradi hujše oblike sladkorne bolezni je nato ostal brez dela ter se vrnil v domači kraj.

Obtoženi Dejan Pejić torej ni priznal, da bi tistega julijskega popoldneva grozil in povzročil posebno hude telesne poškodbe. Pred kranjsko roko pravice bo tako sledilo sojenje, ki verjetno ne bo ravno kratko, kar lahko sklepamo po dolgem seznamu prič, ki jih je predlagala obramba. Zagovornik obtoženega, odvetnik Jaka Šarabon, je med drugim predlagal zaslišanje 13 prič in obeh izvedencev, hkrati pa predlagal še postavitev sodnega izvedenca, ki dobro pozna sladkorno bolezen. Podal je še predlog za izločitev nekaterih dokazov, ki naj bi jih policisti pridobili tako, da so tretji osebi prisluškovali zaradi sumljivih poslov, ki s tragičnim dogodkom nimajo nikakršne povezave. Nekaj predlogov je imela tudi tožilka Polona Košnjek: med dokazi bi rada videla zgoščenko, na kateri je zabeleženo, kaj so tistega poletnega dne ujele nadzorne kamere, nameščene na tržiškem Trgu svobode in v podhodu pri občinski stavbi.

Ko to poročamo, še ni znano, kdaj se bo začelo sojenje 33-letniku, ki je iz kranjske sodne palače molče odšel nazaj v hišni pripor. Sodnica Milena Turuk bo datum glavne obravnave sporočila, ko bo sklep o predlogu izločitve dokazov pravnomočen.

Deli s prijatelji