HAPPY HAPPY

Za gradove v oblakih izvabila 1,8 milijona

Objavljeno 16. december 2015 13.30 | Posodobljeno 16. december 2015 13.30 | Piše: Aleksander Brudar

Začelo se je sojenje Špeli Peternel, ki naj bi praznila žepe naivnih vlagateljev.

Špele Peternel na sodišče ni bilo. Foto: S. N.

LJUBLJANA – Plačaj več deset tisoč evrov in obljubljamo ti srečo! Tako preprosto, a očitno učinkovito je Špela Peternel v svojo sekto, ki so jo nekateri ljubkovalno poimenovali Happy happy, več mesecev vztrajno vabila naivneže. Ti so na seansah ponavljali angleško besedo happy (srečen) v upanju, da jih sreča kmalu res doleti. 
V ozadju te t. i. duhovnosti je stalo podjetje Špele Peternel Sina 5, ki je pripravljalo osnovne tečaje numerologije, za katere je bilo menda treba odšteti celo po 1200 evrov, na intenzivnih tečajih pa so v zameno za 24.000 evrov obljubljali neskončno srečo – življenje v tako imenovanem Happylandu. Da o letnem treningu pozitivne energije za 14.400 evrov ne govorimo.

V pridobivanje novih privržencev so se vključili nekateri udeleženci seans, za uspešno novačenje so bili nagrajeni s provizijo. Kaj kmalu so novim strankam ponudili, da lahko z desettisočevrskimi vložki podprejo projekte Sina 5. V zameno so jim obljubljali velikanske dobičke. 
Ko pa je bil denar enkrat na računu firme – šok. O obljubljenih dobičkih ni bilo ne duha ne sluha, za denar so se morali obrisati pod nosom. Nekateri so, resda pozno, posumili, da gre za klasično poslovno goljufijo. Obrnili so se na policijo, ki ji je uspelo zbrati dovolj dokazov, da so Peternelovo spravili do sodišča. Tožilstvo njej in njenemu podjetju Sina 5 očita storitev treh kaznivih dejanj poslovne goljufije, pri kateri je nastala velika premoženjska škoda (za to je zagrožena kazen od enega do desetih let zapora), in dveh kaznivih dejanj poslovne goljufije z nastankom običajne premoženjske škode (zapor do petih let). Morala se je zagovarjati tudi zaradi kaznivega dejanja pranja denarja (zaporna kazen do osmih let in denarna kazen).

Denar za
 antistresni program

Iz obtožnice izhaja, da je Peternelova od Janeza Egarta, Mateje Tunjić, Zdravka Logarja in Mateje Logar – ti so na njeno pobudo ustanovili družno EMRS (energijsko-motivacijski-relaksakcijski spa) – med oktobrom 2010 in marcem 2012 od njih skupno izvlekla kar 1,5 milijona evrov. 
Egartu, direktorju družbe EMRS, je Peternelova ob prvem nakazilu 300.000 evrov le ustno pojasnila, da jih bo podjetje Sina 5 porabilo za izobraževanje 12 ljudi, ki bodo izvajali antistresni program; sklenjena je bila še pisna pogodba o poslovnem sodelovanju. 
Čeprav Sina 5 po prejemu denarja dogovorjenega izobraževanja ni opravila, Peternelova pa je, kot izhaja iz obtožnice, odpotovala v tujino in s predstavniki družbe EMRS prekinila vse stike, jih je, ko se je naposled le oglasila, prepričala o sodelovanju pri drugem, 10 milijonov evrov vrednem projektu – franšiznem sistemu energijskih spa centrov Ensyspa.
 Donosnost projekta naj bi bila kar 409,3-odstotna, in to v pičlih dveh letih. S pomočjo novega partnerja, ki je dokapitaliziral družbo EMRS, je ta nato Sini 5 nakazala še 700.000 evrov, sklenjena je bila tudi nova pogodba o sodelovanju. A Peternelova je spet odpotovala v tujino in znova prekinila vse stike s predstavniki EMRS. Po vrnitvi je povedala, da potrebuje več časa za realizacijo, predlagala je sklenitev aneksa, s katerim je v zameno za 500.000 evrov obljubila prenos lastninske pravice in ekskluzivne pravice proizvodnje izdelka Space Chapel iz Sina 5 na EMRS.

Egarta je Peternelova konec leta 2011 uspelo prepričati, da ji na njen račun nakaže 100.000 evrov. Obljubila mu je ekskluzivno pravico do nakupa poslovnega deleža družbe Sina 5, kar naj bi obetalo velike dobičke. Pri tem mu je, piše v obtožnici, lažnivo prikazala, da sta družba in njeno premoženje, skupaj s poslovnimi prostori v objektu Rotonda na Dunajski cesti v Ljubljani, vredna 10 milijonov evrov.

Pregled v Zagrebu

Leta 2011 ji je sto tisoč evrov uspelo zvabiti tudi od Igorja Dolinarja in Tadeje Grmek, udeležencev njenih energijskih treningov. Obljubila jima je, da jima bo denar vrnila v treh mesecih. Seveda ga nista več videla, ostala sta tudi brez obljubljenega lastniškega deleža v družbi. Podobno se je zgodilo Tamari Dolamič, ki je družbi nakazala 25.000 evrov.

Samostojna podjetnica Janja Petrič je nasedla obljubam Peternelove in ji nakazala 40.000 evrov, znova za neuresničen projekt, Peternelova tudi ni držala obljube, da bo Petričevi in njenemu prokuristu denar vrnila v 16 mesečnih obrokih po 2500 evrov.

Obtožene 44-letnice včeraj na sodišče, kjer bi se morala izreči o krivdi, ni bilo. Ljubljanski okrožni sodnici Jasmini Javornik je le dan pred predobravnavnim narokom sporočila, da na sodišče zaradi kontrolnega pregleda v zagrebški bolnišnici ne more priti. 
Ker iz opravičila po besedah sodnice ni razvidno, ali je bila hospitalizirana oziroma da ni bila sposobna priti na obravnavo, je od nje zahtevala, naj predloži ustrezno zdravniško dokumentacijo, narok pa je prestavila na 8. januar prihodnje leto. 
Peternelova je v preiskavi zanikala krivdo in v pisnem zagovoru povedala, da gre med Sina 5 in oškodovanci za civilnopravno razmerje in medsebojno sklenjene pogodbe. Za Egarta meni, da je on tisti, ki mu ni uspelo realizirati njegovih obveznosti iz pogodb, za druge oškodovance pa je dodala, da so vsi podpisali pisma o nameri, ki so jih prebrali in se strinjali z njihovo vsebino. Roki po teh pogodbah se menda še niso iztekli. 
Pojasnila je tudi, da se je z navedenimi pogodbami kot ustvarjalka in izvajalka mednarodnega programa zavezala posredovati svoje storitve uporabnikom na treh ravneh, vlagatelji pa ji dajo na razpolago pet let, da programe uspešno razvije, nato pa podjetje Sina 5 preoblikuje v delniško družbo. Vlagatelji bodo lahko vložek spremenili v delnice in bili deležni poslovnega dobička. Ob neuspehu jim bodo kapitalski vložek v celoti vrnili. 

Deli s prijatelji