NI EKSPLODIRALO

Vurberčanu, ki je domov pripeljal bombo, grozi zapor

Objavljeno 10. december 2017 23.00 | Posodobljeno 10. december 2017 23.00 | Piše: Aleš Andlovič

Branimirja Brumna so ovadili zaradi povzročitve splošne nevarnosti. Za rešetkami lahko pristane za največ eno leto ali pa le plača globo.

VURBERK – Nihče si verjetno ni misli, da bo osem bomb, ki so jih leta 1945 odvrgli na grad Vurberk (občina Duplek pri Mariboru), 72 let pozneje dvignilo toliko prahu. Zgodovinarji pravijo, da so bombe na grad, za katerega se je domnevalo, da je prazen, in ki so ga dodobra uničile, odvrgli kot maščevanje za smrt ameriškega vojaka – tega so ubili Nemci – na tem območju. Izmed osmih bomb, ki naj bi jih na grad odvrgli partizani, jih nekaj ni eksplodiralo. Poznavalci so živeli v prepričanju, da so neeksplodirane nekaj let po koncu druge svetovne vojne odstranili.

Našel jo je z detektorjem

A so se ušteli, saj je Branimir Brumen 19. julija letos okoli 18. ure v gozdu pod gradom Vurberk s pomočjo detektorja kovin našel in izkopal 227 kilogramov težko neeksplodirano ameriško letalsko bombo. Odpeljal jo je na dvorišče svoje stanovanjske hiše, ki stoji vsega 200 metrov stran. Šele dan zatem je poklical na številko 112 in dejal, naj bombo odstranijo. Slab teden je na Vurberku in okolici vladalo obsedno stanje, dokler niso pripadniki civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi bombo nadzorovano deaktivirali v bližnji jami, ki so jo skopali v ta namen. Med njenim nadzorovanim uničenjem je moralo okoli sto ljudi za nekaj ur zapustiti domove.

Šele dan zatem je poklical na številko 112 in dejal, naj bombo odstranijo.

Štiri mesece po koncu spektakularne akcije, ki je pritegnila pozornost celotne Slovenije, pa so kriminalisti končali preiskavo. »V zvezi z julijsko najdbo neeksplodirane ameriške letalske bombe na Vurberku smo pred dnevi mariborskemu tožilstvu ovadili 41-letnega domačina zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti,« je sporočil Miran Šadl z mariborske policijske uprave. In še: »Z malomarnim in nevarnim ravnanjem izkopa, transporta in ravnanja z neeksplodiranim ubojnim sredstvom je povzročil nevarnost za življenje tako sebe, svojih družinskih članov, kot tudi okoliških prebivalcev Vurbeka in tudi nevarnost za premoženje velike vrednosti.«

Branimirju Brumnu za to dejanje grozi najmanj denarna kazen ali zapor do enega leta. Domačini so prepričani, da je Brumen tedaj iskal zaklad, ki naj bi ga, tako pravi ljudsko izročilo, v neposredni bližini vurberškega gradu zakopal eden od nekdanjih graščakov. 


 

Deli s prijatelji