STRAŠNI PRIZORI

Volkovi raztrgali žrebička

Objavljeno 17. december 2017 21.07 | Posodobljeno 17. december 2017 21.08 | Piše: Milan Glavonjić

Volčje krdelo pri Goriči vasi napadlo kobili in mladiča v ograjenem pašniku. Domneve, da gre za iste zveri, ki so pokončale tudi romskega ponija.

Ostala je le glava. FOTO: Milan Glavonjić

RIBNICA – Spokojen mir vzhodnega dela ravnega naselja Goriča vas pri Ribnici je pred dnevi skalilo krdelo volkov. Ponoči so klavci ob rezgetanju dveh kobil pokončali trimesečnega žrebička. Vdrli so na pašnik, ki ga je gospodar Tomaž Hren obdal z žično ograjo z električnim pastirjem in leži 400 metrov od hišnega posestva ob poljski pešpoti in 200 metrov od druge, nekoliko manjše ograje za še dve kobili.

Približno 150 kilogramov težek in tri mesece star žrebiček je bil zgodaj zjutraj plen volkulje in krdela. Drzno so ga napadli z več strani. Sledi na travišču, napojenem s krvjo in blatom prestrašenih kobil ter posejanem z iztrebki napadalcev, so pričale o napadu. Žrtev so zlahka obkrožili sredi pašnika ter jo utrujali in trgali, v njihovem obroču sta bili tudi kobili, ena naj bi jih sodeč po krvi na trebuhu in nogah poskušala pregnati.

»Vanjo se niso zaletavali, saj ni bilo videti sledi ostrega zobovja na koži,« je malce odleglo Tomažu, ko je na pašniku, kjer se sicer dolga leta pasejo živali in ponoči tam tudi ostajajo, zagledal utrujeni kobili. »Znanec mi je po osmi uri dejal, da je sprehajal psa, ko je za žično ograjo pogrešil žrebe, ko je prišel bližje kobilam, pa je opazil razdejanje. V minutah, ki sem jih potreboval do travnika, se mi je utrnilo, da je zagotovo medved pokončal najšibkejšo,« je razlagal gospodar. A ograja je ostala nedotaknjena. Torej ni bil medved!

Sosed je Tomažu omenil, da so zgodaj zjutraj, okoli četrte, psi v drugem delu vasi neutrudno zavijali in lajali. To ga je prebudilo. Vstal je in šel gledat okoli hiše, a ni opazil nič takega, da bi moral zbuditi še druge. Vse pa kaže, da so se ravno takrat 500 metrov stran volkovi že mastili z mladim konjskim mesom.

»Ja, lahko bi rekel, da so si vzeli čas za gostijo. Zagotovo je krdelo štelo več glav, saj so žrebe oglodali do kosti. Ostali so le glava in hrbtenica ter dve nogi, prva in zadnja, nedaleč pa še del drobovja,« je Tomaž, konjar od rosnih let, kazal sosedu. Kljub iskanju v okolici ni zasledil ostankov žrebeta. Prav tako ni zaznal sledi, da bi sklepal, od kod so prilomastili napadalci. Je bilo na pohodu isto krdelo (goteniško), ki je pred kratkim pokončalo privezanega konja ponija v romskem naselju v bližnji Goriči vasi?


Sprva so mislili, da je bil medved, a ograja je bila nedotaknjena.

 

Deli s prijatelji