DOVOLJ SO ŽE KLEŠČE

VIDEO: Kolo vam lahko ukradejo v nekaj sekundah

Objavljeno 26. julij 2014 23.32 | Posodobljeno 26. julij 2014 23.33 | Piše: Mo. S.

Policisti poudarjajo, da v primerih tatvin koles od njihovih lastnikov dobivajo zelo pomanjkljive informacije.

LJUBLJANA – Večna težava kolesarjev, zlasti v večjih mestih, so tatvine koles. Kradejo jih ob vseh urah dneva, na udaru so tako nova kot starejša, povsem navadna pa tudi tista iz višjih cenovnih razredov. Kot so nam povedali policisti, zlasti dražja kolesa storilci odpeljejo iz Slovenije v tujino, kjer jih prodajajo na črnem trgu, medtem ko je za tatvine koles nižjega cenovnega razreda značilno, da jih ukradejo ob primernih priložnostih (kadar tat izkoristi nepazljivost lastnika).

Priskrbite si kakovostno ključavnico

Tiskovni predstavnik PU Ljubljana Vinko Stojnšek nam je ob praktičnem prikazu tatvine kolesa pojasnil, kako naj svoje kolo primerno zavarujemo, da ne bo tarča nepridiprava. Ključavnico je treba speljati skozi prednje in zadnje kolo in jo nato skozi okvir kolesa pripeti na trden predmet (ograja, stojalo za kolesa). Da ima lastnik svoje kolo samo pod vidnim nadzorom (na primer v lokalu), policija odsvetuje. Lastniki naj uporabljajo kakovostne ključavnice, ki imajo oznako o odpornosti proti poškodbam z različnimi predmeti in orodji. Ključavnice slabše kakovosti (pletilke, tanjše ključavnice) ovire tatovom koles ne predstavljajo, saj ti uporabljajo primerno orodje.

Policisti poudarjajo še, da v primerih tatvin koles od njihovih lastnikov dobivajo zelo pomanjkljive informacije. Zelo pomembna je številka okvirja kolesa, prav tako veliko pripomoreta podroben opis kolesa in njegova fotografija. Zaradi močno razvejenega črnega trga, kjer se prodajajo celotna kolesa kot tudi deli koles, policisti odkrijejo izredno malo (med pet in deset odstotki) ukradenih koles.

Statistika

Leto200920102011201220132014*
Število tatvin koles194118902157264123591169

* prvo polletje 2014

Deli s prijatelji