VELIKOPOTEZNO

Več mesecev vlamljali po Pomurju in Štajerski

Objavljeno 07. februar 2013 13.42 | Posodobljeno 07. februar 2013 13.42 | Piše: Oste Bakal

Zoper 29-letnika so že lani podali 29 kazenskih ovadb.

Zaseženi pripomočki (foto: PU MS).

MURSKA SOBOTA – V minulih tednih so imeli pomurski kriminalisti in policisti veliko dela na področju premoženjske kriminalitete, saj med drugim še vedno iščejo materialne dokaze za več ljudi, ki so več mesecev vlamljali v različne objekte na območju Pomurja in Štajerske. Kot je na posebni tiskovni konferenci povedal Damir Ivančič, dosedanji vodja soboških kriminalistov (s 1. februarjem je postal direktor policijske uprave), sta k uspešni realizaciji prispevala lendavska policista, ki sta 26. januarja ponoči med kontrolo cestnega prometa ustavila 29-letnega voznika osebnega avta iz okolice Lendave, ob njem pa je bil 22-letni sopotnik z območja Lendave.

Zoper 29-letnika so že lani podali 29 kazenskih ovadb

Na podlagi že prej zbranih obvestil, da gre za človeka, ki na območju Pomurja že dlje v sodelovanju z več drugimi vlamljata, in v avtomobilu najdenega vlomilskega orodja so vozniku odvzeli prostost. Da gre za nevarne in predrzne storilce, kaže tudi dejstvo, da sta imela v avtu pitbula. V nadaljevanju preiskave so odvzeli prostost še četverici, ki je sodelovala pri tem: 18- in 32-letniku ter 20-letnici z območja Lendave in 31-letniku z območja Ljutomera. Zaradi vrste vlomov in tatvin so opravili tri hišne preiskave, pri katerih so našli in zasegli kape z izrezom za oči, ukradene računalnike, monitorje, tipkovnice, cigarete in še marsikaj. Osumljeni so izročili še več drugih ukradenih predmetov – avtoradie, meso, različno vlomilsko orodje in podobno. Skupna vrednost ukradenih predmetov presega 10.000 evrov. Na podlagi doslej zbranih obvestil in dokazov sumijo, da so osumljenci od junija 2012 do prijetja izvedli 26 vlomnih tatvin in 6 tatvin na območju Pomurja ter več kot 15 vlomnih tatvin in tatvin ter več kot 20 poškodovanj tuje stvari na območju PU Maribor.

V letu 2012 so zoper 29-letnika že podali 21 premoženjskih kazenskih ovadb; ko so ga 28. januarja privedli k preiskovalnemu sodniku, ga je ta poslal v pripor. Zoper že identificirano združbo in tudi zoper doslej še neznane storilce, ki so sodelovali kot naročniki in kupci ukradene robe, še zbirajo obvestila. Predvidevajo, da bodo obsežno preiskavo končali prihodnji mesec.

V jutranjih urah 27. januarja so ob vlomu v gostinski lokal v Bratoncih zalotili 21-letnika z območja Lendave – s kraja dejanja ga je pregnal alarm. Pot je nadaljeval proti Veržeju, kjer je prav tako poskušal vlomiti v gostinski lokal, vendar ga je zalotil oškodovanec, tako da je pobegnil. Policisti so s hitro akcijo 21-letnika izsledili in prijeli v Ljutomeru ter mu odvzeli prostost. Opravili so hišno preiskavo ter zasegli denar, za katerega je bil podan sum, da izvira iz doslej nepreiskanih vlomov. Ugotovili so, da je 21-letnik od novembra 2012 pa do prijetja najmanj 15-krat vlomil v različne objekte na območju Pomurja ter kradel cigarete, denarnice z denarjem, denar, blagajne itd. Eno od ukradenih blagajn so našli in zasegli. Vlomilec si je pridobil za več kot 3000 evrov premoženjske koristi. Privedli so ga k preiskovalnemu sodniku, a ga ni vtaknil za rešetke.

Damir Ivančič in tiskovni predstavnik Jožef Prša sta spregovorila tudi o dogodkih v Bogojini, kjer je bilo izvedenih več kot 10 vlomnih tatvin oziroma tatvin: Ivančič je prepričan, da gre za vlomilce iz Madžarske. Dejal je, da že potekajo aktivnosti v sodelovanju z madžarskimi varnostnimi organi, ki so pri osumljenih opravili hišne preiskave in zasegli tudi nekaj ukradenih predmetov.

Deli s prijatelji