SPRETNO

Vdrl v sistem in pretental banko

Objavljeno 08. marec 2013 18.44 | Posodobljeno 08. marec 2013 18.45 | Piše: N. Č. C.

Igor Kos z neznanimi sodelavci podjetju Goričar sunil nekaj sto tisočakov.

Igor Kos (foto: Nada Černič Cvetanovski).

KRŠKO – Igor Kos, star 39 let, je 14. septembra lani obiskal Novo Ljubljansko banko in s svojega računa dvignil 220.000 evrov. To je kar zajetna vsota za 39-letnika, ki je že desetletje brez službe. Kos je z neznanimi sodelavci do denarja prišel tako, da je vdrl v bančni sistem in se polastil denarja družinskega podjetja Goričar iz Slivja pri Podbočju, ki je znano po ribogojstvu, saj ima ribogojnice v Dvoru pri Žužemberku. Denar je z njihovega računa prek elektronske banke proklik nakazal na svojega in se nato v banki dogovarjal, kako bi ga dvignil. Nekajkrat je šel v NLB in se dogovoril za rezervacijo zneska.

Na banki so ga povprašali po izvoru tega denarja, odgovor je imel na dlani; povedal je, da je družinskemu podjetju Goričar prodal dve gradbeni parceli. Hoteli so kupoprodajno pogodbo in Kos jim jo je seveda prinesel. V njej so bili ponarejeni podpisi kupca, direktorja Goričarja, ponarejen žig podjetja, prodajalec Kos pa se je potrudil tudi z njeno overovitvijo pri notarju. Tudi to je bilo ponarejeno. Banka mu je na podlagi tega izročila 220.000 evrov; sprva jih je nameraval dvigniti 300.000, a se je nazadnje odločil za nižji znesek. Nadzorna kamera je posnela, da je Kosa spremljala neznana oseba – njej naj bi dal ves denar, le petih tisočakov ne, te je zadržal kot posrednik.

(Ne)prišteven

Kosov zagovornik Gorazd Fišer bo poskušal dokazovati, da je Kos neprišteven in da je bil le orodje v rokah nekoga drugega. Že na predobravnavnem naroku, na katerem Kos ni priznal krivde, je Fišer predlagal, da se postavi izvedenca psihiatra in kliničnega psihologa, ki naj bi ugotavljala, ali je bil sposoben obvladovati svoja ravnanja. Zagovornik je namreč navajal, da je Kos predan pijači, da so njegovi bližnji povedali, da je neurejen, čuden ter samotarski. Okrožni državni tožilec Robert Renier je nasprotoval postavitvi izvedencev, saj meni, da je Kos ves teden prihajal v banko in se razumno pogovarjal o tem, kaj bi rad. S tožilcem se strinja tudi Zoran Dular, ki zastopa oškodovane Goričarjeve. »Tu ne more iti za nerazumnega človeka, saj taka dejanja zahtevajo logiko, razum in pogum,« je prepričan Dular.

Deli s prijatelji