NE SPIJO

Vaščani neprespani v strahu pred požigalcem

Objavljeno 02. april 2017 17.47 | Posodobljeno 02. april 2017 17.47 | Piše: Mojca Marot

Prebivalci Šmartna ob Dreti že leta nimajo mirnega sna zaradi enega občana. Policisti pišejo ovadbe, sodišče melje počasi, s primerom se ukvarja tudi CSD.

Požig v stanovanjski hiši decembra lani je eno zadnjih kaznivih dejanj, zaradi katerih so policisti ovadili D. K. Foto: PGD Nazarje

ŠMARTNO OB DRETI – »V Šmartnem ob Dreti v občini Nazarje je 5. decembra lani ob 16.17 zagorelo v stanovanjski hiši. Posredovali smo gasilci PGD Nazarje, PGD Šmartno ob Dreti, PGD Gorica ob Dreti in PGD Gornji Grad. Zavarovali smo kraj dogodka, omejili in pogasili požar ter pregledali požarišče s termokamero.« Novica, za katero bi lahko rekli, da v zimskih mesecih ni nič posebnega. A krajani Šmartna ob Dreti so nas opozorili, da vse ni tako nedolžno, saj naj bi njihov krajan, gre za D. K. (ime in priimek hranimo v uredništvu), tistega dne zakuril kar na treh krajih stanovanjske hiše prijatelja F. R. »... s katerim skupaj veselo beračita po vaseh in zaselkih. A si redko kdo, če sploh kdo, upa poklicati policiste, saj se vsi bojijo morebitnega požara. Saj veste, raje daš tisti evro, samo da ti ne zagori,« navaja anonimni krajan ali krajanka, ki ima strahu pred sokrajanom dovolj. Predvsem pa tega, da naj nihče ne bi ukrepal.

»Ta je tudi fant od fare in zelo rad pokaže svojo moškost. A je bolje, da smo tiho, da ne bi kje kaj gorelo. Zelo rad pokliče reševalce, češ da nekdo pretepa ženo, da ima drugi srčni zastoj in podobno. Reševalci seveda zelo hitro pridejo, a tudi odidejo, saj ugotovijo, da je bil alarm lažen,« še piše v anonimki. Pisec se obregne ob pristojne službe, od občine do policije, socialne službe, sodišča in drugih institucij, ki da premalo ali nič ne ukrenejo. In še, da je pri nas, v Sloveniji očitno treba vedno pravico vzeti v svoje roke in poklicati novinarje, da se kaj premakne. »Zgodb je za cel časopis, a kaj, ko si nihče v kraju ne upa nič povedati. Vsi živimo v strahu, zaklenjeni in neprespani, saj moramo paziti na svoje domove, da ne bi kje zagorelo. Ker ogenj je zanetil že najmanj štirikrat, dvakrat kar doma, dvakrat pa pri sosedi,« še navaja pisec pisma, iz katerega veje obup. Drži, pravi, da ima vsaka vas kakšnega vaškega posebneža. A verjetno takšnega, ki ljudem noče hudega, medtem ko je ta njihov sila nepredvidljiv. Da si krajani o njem ne upajo govoriti, smo se prepričali sami, saj smo jih kar nekaj povprašali, a nihče ni želel govoriti.

Stari znanec policije

A vse kaže, da imajo prav. Na Policijski upravi Celje uradnih podatkov, kadar se vprašanja nanašajo na konkretno osebo, ne dajejo. Kljub vsemu nam je uspelo neuradno izvedeti, da je omenjeni krajan policistom zelo dobro znan. Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da so od sredine leta 2008 do konca lanskega leta, torej v razdobju skoraj desetih let, proti D. K. podali ducat ovadb za zelo različna kazniva dejanja. Zadnja se nanaša na lanski požig. A ta fant od fare, kot ga imenujejo nekateri, ima na vesti niz še hujših kaznivih dejanj. Tako naj bi zagrešil rop, sumijo ga več tatvin, tudi velike tatvine, goljufije, odvzema motornega vozila in tatvine avtomobila. Da o prekrških, ki jih je menda tudi za poln dosje, ne govorimo. Tudi to policisti menda dobro vedo, da se rad razkazuje po kraju. A je težava v tem, da se ga krajani res bojijo in niti organom pregona ne želijo dajati informacij, kadar o njem poizvedujejo. Strah je preprosto prevelik.

Da bo nekaj treba storiti, se zavedajo na Centru za socialno delo Nazarje, kjer so jih krajani in tudi policija, kot navaja direktorica Marjana Veršnik Fale, o dogajanju obvestili šele sredi minulega tedna. Prej da takih informacij niso imeli. »V takšnih in podobnih primerih vedno poskušamo najprej vzpostaviti stik z osebo, ki naj bi imela določene težave. Skupaj poskušamo poiskati razloge za težave in se pogovorimo o možnih korakih oziroma v soglasju z njo poiščemo ustrezno pomoč,« razloži Veršnik Faletova. »Če se oseba ne odzove na naša povabila oziroma ni pripravljena sodelovati, možnosti prisile nimamo. Razen v primerih, ki so določeni po zakonu o duševnem zdravju. Po tem zakonu pa v določenih primerih obstaja možnost sprejema na zdravljenje brez privolitve na podlagi sklepa sodišča,« še navaja direktorica. »A mi smo takoj začeli delo in imenovanega že povabili na pogovor. Drugi postopki so v pristojnosti policije in sodišča,« je še zapisala Veršnik Faletova.

Da so s težavami krajanom Šmartnega ob Dreti seznanjeni, priznavajo tudi na občini Nazarje. Žal lokalna skupnost ni pristojna za odkrivanje kriminalnih dejanj in še manj ugotavljanje, ali je nekdo nekaj storil iz čiste hudobije ali zaradi bolezni. »Občina lahko ukrepa in deluje le v sklopu svojih nalog in pristojnosti,« so zapisali. In še, da je seveda prav, da se kriminalna dejanja ustrezno sankcionirajo. Tu morajo svoje naloge opraviti policija, tožilstvo in sodstvo pa tudi zdravstvo, če gre za bolezen. Nikakor ne more obveljati zakon ulice, še pravijo na občini. Glede na to, da naj bi bil na sodišču že prihodnji teden razpisan predobravnavni narok za omenjenega D. K., so se zadeve očitno začele odvijati tudi na sodišču.

 

Deli s prijatelji