OŠKODOVANJE UPNIKOV

Varala sta upnike, osumljenka pristala v priporu

Objavljeno 27. november 2015 18.25 | Posodobljeno 27. november 2015 18.27 | Piše: T. L.

Direktor in pooblaščenka gospodarske družbe sta upnikom zatajila dejansko stanje družbe, jim dajala lažne obljube, hkrati pa sta denar nakazovala v tujino in ga porabljala na druge načine.

Evri, ki odtekajo. Fotografija je simbolična

MARIBOR – Kriminalisti so po prejetju več prijav zbrali obvestila o kaznivem dejanju oškodovanje upnikov. Kaznivega dejanja sta osumljena dva predstavnika gospodarske družbe z območja PU Maribor. Kot sporočajo s policije, sta 52-letni osumljenec kot direktor gospodarske družbe in 41-letna osumljenka kot pooblaščenka na transakcijskih računih iste gospodarske družbe, pri opravljanju gospodarske dejavnosti vedela, da je bila gospodarska družba od sredine leta 2013 insolventna oziroma ni bila zmožna poravnavati svojih obveznosti do upnikov, prav tako je bilo od več upnikov zoper družbo vloženo več izvršb, zaradi česar je družba imela blokirane transakcijske račune.

Vse to sta osumljenca na različne načine poskušala zatajiti upnikom, jim večkrat lažno obljubljala plačilo terjatev ali lažno prikazovala drugačno dejansko stanje ter jih slepila, da bodo obveznosti poravnane. V predkazenskem postopku je policija ugotovila, da ima zaradi njunega poslovanja 48 upnikov do gospodarske družbe najmanj 750.000 evrov terjatev. Del teh terjatev do upnikov bi osumljena sicer lahko tudi poravnala, vendar pa sta z namenom, da bi oškodovala vse upnike, sklepala posle in denarna sredstva, ki bi morala biti namenjena za poplačilo obveznosti, na goljufiv način prenesla na druge transakcijske račune v tujini. Tam sta sredstva v gotovini dvigovala in jih porabila na druge načine, prav tako pa sta svoje poslovanje prenašala na več novoustanovljenih gospodarskih družb. Samo s tem sta povzročila veliko premoženjsko škodo vsem upnikom v skupnem znesku najmanj 264.910 evrov.

V tem tednu so jima mariborski kriminalisti zaradi zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o kaznivih dejanjih odvzeli prostost in opravili hišno preiskavo stanovanjskih prostorov. Zaradi ponovitvene nevarnosti izvrševanja kaznivega dejanja so eno od osumljenih oseb privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča v Mariboru, ki je zoper njo odredil pripor. Preiskavo opisanega kaznivega dejanja usmerja pristojno okrožno državno tožilstvo v Mariboru.

Deli s prijatelji