KRISTIJAN KAMENIK

V zadnjih 20 letih jih je bil na prostosti le pet

Objavljeno 16. april 2017 18.30 | Posodobljeno 16. april 2017 18.48 | Piše: Boštjan Celec

Kristijan Kamenik se je v Italiji pogodil za osem let zapora. Obtoženec štirikratnega umora v Tekačevem vedno znova pade z mamili.

V zadevi Tekačevo je na sodišče nazadnje prikorakal junija 2015. Foto: Igor Zaplatil

MILANO, CELJE – Bolj malo najlepših in najplodnejših let svojega življenja je na svobodi preživel Konjičan Kristijan Kamenik, ki se je za zapahi (najverjetneje) prvič znašel, ko je bil star 25 let, zdaj jih šteje 45. Če bo moral kazen, ki so mu jo po priznanju krivde izrekli na sodišču v italijanskem Milanu, odslužiti do konca, bo znova na prostosti, ko bo star 52 let, toda sojenje za najhujše očitke na njegov račun bo tedaj šele pred njim, saj se na celjskem okrožnem sodišču že dve desetletji kot jara kača vleče sodni proces zaradi štirikratnega umora v Tekačevem.

Pogodil se je za osem let

V Celovcu rojeni oče enega otroka se je po nekaterih informacijah te dni z milanskimi tožilci pogodil za kazen osem let zapora, maja lani so ga namreč prijeli med tihotapljenjem 51 kilogramov kokaina, vrednega najmanj dva milijona evrov. Njegova vloga sicer naj ne bi bila organizatorska, bil je le mula, torej prevoznik.

Le leto prej, bilo je maja 2015, je odkorakal iz hrvaške kaznilnice v Lepoglavi po predčasno odsluženi osemletni zaporni kazni, Hrvatje so ga zaprli marca 2008, ker je bil vodja kriminalne združbe, ki je po Reki in njeni okolici prodala več kot štiri kilograme heroina in pol.

Pred aretacijo na Reki je Kamenik na prostosti zdržal le slaba tri leta, aprila 2004 so ga namreč kot preprodajalca heroina aretirali v Srbiji, iz Slovenije naj bi v to državo naročil dostavo 576 gramov heroina. Sodnik beograjskega sodišča Milenko Cvijović, ki mu je sodil, je bil tako navdušen nad poročanjem tamkajšnjih občil, da ima na zatožni klopi slovenskega Arkana, da je že pred sodnim procesom v pogovoru za Slovenske novice razlagal: »Vem, da obramba že za prvi dan sojenja pripravlja prošnjo za Kamenikovo izpustitev iz pripora. Njega ne izpustim za nobeno ceno. Zdaj ko ga končno imamo.« Prva sodba, s katero je Kamenika obsodil na sedem let zapora, je padla na vrhovnem sodišču. Na ponovljenem sojenju mu je prisodil dve leti in pol zapora in mu konec leta 2005 odpravil pripor, a niti ta sodba ni postala pravnomočna, tretje sojenje pa se niti ni moglo začeti, saj je bil Kamenik ob razpisu naroka že priprt na Reki.

Tekačevo zastara na 75. rojstni dan

Ko bo odslužil kazen v Italiji, pa ga torej na celjskem sodišču čaka zadeva Tekačevo. Pred več kot dvema desetletjema so na domačiji Poharčevih odkrili trupla ustreljenih 75-letnega Štefana in 73-letne Frančiške Poharc ter 36-letne Helene Krošlin in njene 17-letne hčerke Viktorije, ki sta kot podnajemnici živeli pri Poharčevih. Policisti so na kraju zločina odkrili le malo sledi, a ko so dobili namige, da bi utegnil za umori stati ravno Kamenik, so v njegovem konjiškem stanovanju v Ulici Toneta Melive 27. aprila 1997 opravili hišno preiskavo, mu odvzeli športne copate nike air max ter ga nedolgo zatem strpali v pripor.

Decembra 1999 so ga na celjskem sodišču obsodili na tedaj najvišjih možnih 20 let zapora. Sledila je dolgoletna farsa in dajanje izvedencev, ki so odtise obuval s prizorišča štirikratnega umora primerjali s podplati Kameniku zaseženih copat. Prva sodba je bila razveljavljena, na ponovljenem sojenju je bil Kamenik oproščen, a niti ta oprostilka ni dobila pravnomočnega epiloga, zato se je moralo leta 2007 začeti še tretje sojenje. Zaradi Kamenikove hrvaške epopeje so ga prekinili, predlani pa znova izpeljati predobravnani narok, a kaj ko se glavna obravnava spet ni mogla začeti, ker se je obtoženec znašel v primežu italijanskih policistov.

Zaradi Tekačevega (in tudi zaradi ukvarjanja z drogo v Sloveniji) je bil Kamenik priprt ali zaprt več kot pet let, na prostost je prišel leta 2003. Od leta 1997, ko so ga torej prvič priprli, do danes je Kristijan Kamenik na prostosti zdržal le kakih pet let. Po zdajšnji sodbi mu torej preti, da bo znova svoboden leta 2024. Bo potem na prostosti le zdržal toliko časa, da bodo lahko v Celju do pravnomočnega zaključka pripeljali primer Tekačevo? Bojazni za zastaranje te zadeve sicer ni, to se bo zgodilo šele 50 let po umorih, leta 2047. Tedaj bo Kristijanu Kameniku 75 let. ¾ V zadevi Tekačevo je na sodišče nazadnje prikorakal junija 2015. (Foto: igor zaplatil) Prva fotografija Kristijana Kamenika s celjskega sodišča z začetka leta 1998 Na Hrvaškem je bil obsojen na osem let, odsedel jih je sedem.

Deli s prijatelji