BRUTALEN UMOR

V Petro izstrelil kar osem krogel

Objavljeno 21. april 2017 09.42 | Posodobljeno 21. april 2017 09.42 | Piše: Boštjan Celec

Bojan Kajfež je v mater dveh otrok izpraznil nabojnik in odšel do šanka. Petro Kramberger naj bi umoril, ker se mu je ob njenem nasmehu stemnilo.

Po prvem strelu je še vstala, po drugem pa se je zgrudila.

LJUBLJANA – Preiskovalni sodnik okrožnega sodišča je 49-letnega Bojana Kajfeža brez omahovanja poslal v najmanj enomesečni pripor, strinjal se je namreč s tožilcem Markom Godcem, da obstaja verjetnost, da bi na prostosti utegnil nadaljevati kazniva dejanja. 
Draveljčan je v ponedeljek ob pol petih popoldne v lokalu Lounge klub Pržan umoril najemnico te gostilne ter mater dveh otrok, starih pet in 12 let, 38-letno Petro Kramberger. 
»Vstal sem in se odpravil proti mizi, za katero je sedela, da bi se z njo poskusil še enkrat pogovoriti. Zagledal sem njen pogled in videl nizkoten nasmeh. Na oči mi je padel mrak, zato sem začel streljati,« je morilec povedal po aretaciji. Petra ni imela niti najmanjše možnost, da bi preživela, saj je iz pištole znamke Tanfoglio v njen trebuh in prsni koš izstrelil kar osem krogel. Po prvem strelu je še zmogla toliko moči, da je vstala in se prijela za trebuh, a se je že po naslednjem zgrudila. V ležečo je Kajfež izpraznil nabojnik, nato pa odšel v lokal do točilnega pulta, kjer mu je eden od gostov pištolo iztrgal iz rok in ga zadržal do prihoda policistov.

Rekel, da gre v zapor, in začel streljati

Petra se je zelo bala Kajfeža, zadnje čase naj bi ji nenehno grozil, nam je po tragediji povedal njen partner Boris. Dan pred smrtjo, ko je bila s sinovoma na velikonočnem obisku pri svoji materi na Ptuju, je partnerju poslala sms-sporočilo, iz katerega je razbrati njen strah: »Nujno moram nekaj ukreniti glede Bojana. Človeku se totalno meša. Bojim se zase in za otroka. Sploh si ne upam nazaj v Ljubljano.«

Kajfež ji je lani, ko je najela lokal v Pržanu, posodil okrog 20.000 evrov, ki mu jih je po Borisovih besedah že vrnila, a naj bi si ta zamišljal, da je s posojilom postal njen poslovni partner. Zato naj bi zahteval tudi del izkupička od lokala, ker pa Petra o tem ni hotela niti slišati, naj bi ji začel groziti. »Človek rabi psihiatra, totalno je moten. Zakaj njemu vsi verjamejo, meni pa nihče? A potem, ko mi bo nekaj naredil, šele potem mi boste vsi verjeli?« je pred ponedeljkovo vrnitvijo v Ljubljano Petra zapisala v še enem sms-sporočilu Borisu.

Ta je poklical Kajfeža, ga vprašal, zakaj grozi, in ga prosil, naj njej ali njenima otrokoma ne stori nič žalega. »Ma ne, ma kaki. Ne grozim ji, nič ji nočem. Ni variante. Sploh ne bom šel v lokal,« naj bi obljubil.

Obljube ni držal, z nabito pištolo, ki jo je po pripovedovanju njegovih znancev imel vselej pri sebi, je v Pržančka, kakor ta lokal imenujejo domačini, prišel že opoldne. Eden od domačinov se spomni, da mu je tedaj rekel, da Petra ne bo več dolgo hodila po tem svetu. Kajfež je nato odšel in se vrnil nekaj ur pozneje. Prisedel je k neki ženski in tudi njej naj bi rekel, da Petre kmalu ne bo več, in to zaradi tega, ker naj bi zaradi nje izgubil hišo. On pa, da bo v zaporu, naj bi dodal. Takoj ko naj bi izrekel te besede, pa je vstal, naredil nekaj korakov do mize, ob kateri sta sedela Petra in njena prijateljica Jelena, ter začel streljati.

Izgubil bom hišo,
ona pa se je smejala

O tem, kako se je osumljeni morilec zagovarjal pred preiskovalnim sodnikom, smo povprašali njegovega odvetnika Marka Makuca, a nas je odpravil, da med preiskavo o primeru ne bo dajal izjav. A po naših informacijah je Kajfež na sodišču molčal oziroma je dejal le, da bo o vsem skupaj kaj več povedal kdaj drugič. Nekoliko bolj zgovoren naj bi bil po aretaciji, ko je vztrajal, da je bil Petrin poslovni partner. Že predlani naj bi skupaj za eno leto najela lokal Papilon na Dunajski cesti, potem pa naj bi bila njena ideja, da poslovno sodelujeta tudi pri najemu Pržančka, čeprav o takem sodelovanju nista podpisala pogodbe.

Da bi posel lažje stekel, naj bi si prek znanca sposodil 50 tisočakov, v notarsko overjeni pogodbi naj bi bilo zapisano, da mora po letu in pol vrniti 70 tisočakov, sicer mu bo banka zarubila hišo. Petri naj bi izročil 21 tisočakov kot posojilo za eno leto, dogovorjena naj bi bila še, da si delita dobiček od lokala. Vendar pa, trdi Kajfež, od Petre ni dobil nazaj niti centa. Čeprav jo je tudi v zadnjih mesecih večkrat opozarjal na dolg, mu denarja ni hotela dati, celo odbrusila naj bi, da ga ne bo nikoli niti videl. Rotil naj bi jo, da mu bodo junija zaradi neplačevanja hipotekarnega kredita na dražbi prodali hišo, drugje pa si denarja ne more sposoditi, a naj bi se mu le smejala. Nenehno je mislil le še na to, da bo ostal brez strehe nad glavo, v ponedeljek pa naj bi mu torej padel mrak na oči.

Ljubosumen,
 ker je ni zanimal

Kajfež je po prepričanju policistov in tožilcev smrtni greh storil iz brezobzirnega maščevanja, ravnal je brezobzirno, hladnokrvno in premišljeno. Zaradi umora mu preti 30 let zapora, osumljen pa je še enega kaznivega dejanja, in sicer povzročitve splošne nevarnosti, saj je bilo med streljanjem na terasi še nekaj ljudi, ki so bili zaradi njega ogroženi, ena od krogel pa je zadela tudi torbico gostje, ki je sedela v bližini Petrine mize.

Po sumih naj bi umor iz brezobzirnega maščevanja zagrešil zato, ker naj bi Petri posodil denar, ki bi mu ga morala že vrniti, prav tako naj mu ne bi plačevala dobička od Pržančka, zato se je znašel v težkem finančnem položaju, grozila pa mu je tudi unovčitev hipoteke na njegovo hišo. Šele v nadaljevanju postopka se bo izkazalo, ali je Petra res še kaj dolgovala Kajfežu ali pa mu je dolg že poplačala, kakor je prepričan njen partner Boris.

Najverjetneje pa se bodo za resnične izkazali tudi namigi, ki so se po zločinu pojavili v krogih njunih znancev, da je bil Kajfež zaradi Petre bolestno ljubosumen. »Že če se je le pogovarjala s kakim moškim, mu to ni bilo pogodu. Ne vem, kaj si je domišljal, saj z njim ni nikoli imela ničesar,« nam je dejal Boris. Kajfež naj bi torej bil ljubosumen, ker se je Petra dobivala z drugim, zanj pa se ni zanimala, naj bi bile po naših informacijah tudi ugotovitve preiskovalcev zločina. 

Deli s prijatelji