LOPOVŠČINA

Ukradli tovornjak, poln Murinih oblek

Objavljeno 13. avgust 2011 16.39 | Posodobljeno 13. avgust 2011 16.39 | Piše: O. B.

Neznani goljufi so iz skladišča tovarne Mura v Murski Soboti odpeljali poln tovornjak oblek

Modna revija Murinih oblačil

MURSKA SOBOTA – Kako iznajdljivi so goljufi in nepridipravi, se je še enkrat potrdilo tudi v prekmurski prestolnici. Neznani storilci so namreč uspeli prevarati skladiščnike in druge odgovorne v družbi Mura in partnerji, ki deluje na pogorišču nekdanjega obubožanega tekstilnega giganta Mura na Plesah v Murski Soboti. Tiskovni predstavnik murskosoboške policijske uprave Jožef Prša nam je namreč potrdil, da tamkajšnji kriminalisti preiskujejo, kako so neznanci lahko ukradli poln tovornjak oblek iz skladišča omenjenega podjetja. Več informacij zaradi interesa preiskave, niti tega, kolikšna je materialna škoda ter koliko visoko kakovostnih in visoko cenovnih oblek so goljufi odpeljali, Prša ni mogel izdati. Zato pa smo neuradno izvedeli, da se je po blago, ki je bilo namenjeno na zahodnoevropski trg, v Mursko Soboto pripeljal tovornjakar z lažno dokumentacijo.

Za tatičem prišel še pravi prevoznik

V skladišču družbe Mura in partnerji so blago naložili in tovornjak ga je odpeljal, neuradno proti vzhodu, saj je očitno hitro zapustil Prekmurje. Menda že eno uro kasneje je pred tovarno prispelo tovorno vozilo s pravo dokumentacijo in šele takrat so se zavedeli, da je nekaj šlo narobe. Kot smo še neuradno izvedeli, so prevaranti imeli v rokah skorajda popolne papirje, kar daje slutiti, da naj bi pri celotni zadevi sodeloval nekdo, ki je poznal postopek izdaje blaga ter ki je vedel, kdaj bodo obleke odpravljene iz skladišča. Po naših prav tako neuradnih podatkih so bila oblačila izdelana za modnega giganta Huga Bossa, za katerega murskosoboške šivilje šivajo kakovostna oblačila že desetletja.

Vrednost blaga skrivajo

»Družba Mura in partnerji je za pomembnega in dolgoletnega poslovnega partnerja iz tujine izvedla storitev izdelave oblačil. Pošiljka teh izdelkov, ki so bili izdelani v režimu mednarodne kooperacije, je bila z naše strani pravilno in skladno s poslovno prakso, ki jo imamo ustaljeno s tem poslovnim partnerjem, predana prevozniku, pooblaščenemu s strani poslovnega partnerja, naročnika storitve,« je pojasnila Silvana Brenčič iz službe trženja v družbi Mura in partnerji, ki ni želela komentirati različnih namigovanj, kljub temu pa jim ni bilo vseeno, ko so kasneje izvedeli, da pošiljka blaga domnevno ni prispela do naročnika. »Primer preiskuje nemška zavarovalna družba, ki nas je že kontaktirala glede pridobitve nekaterih informacij, ki pa so se nanašale le na postopek odpreme izdelkov pooblaščenemu prevozniku, ki je bil opravljen v Muri in partnerjih. V družbi z ostalimi informacijami glede neljubega dogodka ne razpolagamo niti ga ne moremo komentirati,« je dodala Brenčičeva. Hkrati v družbi Mura in partnerji niso želeli odgovoriti na vprašanje, kolikšna je bila vrednost natovorjenega tovornjaka, in ne na to, koliko oblačil je bilo na tovornjaku.

Obleke izginjale že prej

Sicer pa ne gre prezreti, da je skupina AHA, ki je v lasti Mojce Lukančič iz Ljubljane in njenega angleškega partnerja Nigela Petra Buxtona, sicer morebitni kupec Mure v stečaju, končala skrben pregled poslovanja in premoženja podjetja Mura in partnerji, ki naj bi ga na dražbi premoženja stečajnega dolžnika (nekdanje Mure), v ponedeljek, 29. avgusta, kupila. Spomniti pa naj, da so že v preteklosti obleke iz Murinih skladišč brezplačno in večinoma protizakonito romale v zasebne omare ali kam drugam, kar je najbrž tudi prispevalo k propadu družbe, za kar so gotovo še najmanj krivi šivilje, krojači, likalci in drugi delavci. Le v redkih primerih so uspeli odkriti storilca in ga poslati pred sodnike.

Deli s prijatelji