BIZARNA KRAJA

Ukradli pogrebni avto in odpirali žare

Objavljeno 11. december 2017 21.36 | Posodobljeno 11. december 2017 21.37 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Sredi Novega mesta so okradli pogrebni zavod Oklešen. Svoj kombi so dobili nazaj po objavi na facebooku, storilci prijeti.

Vojko Oklešen FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

NOVO MESTO – Saj ni res, pa je, lahko zapišemo ob vesti, ki je v nedeljo kot blisk zakrožila po Dolenjskem: predrzni zlikovci so vlomili v prostore pogrebne službe Oklešen sredi Novega mesta in ukradli pogrebni avto, torej avto za prevoz pokojnih. In še bolj nenavadno je, kako je lastnik avto dobil nazaj: s pomočjo facebooka, kamor je zapisal vest o kraji. Objavo je delilo več kot 750 uporabnikov tega družabnega omrežja, prav na FB je dobil informacijo, kje je ukradeni avto, in to v vsega štirih urah po prvi objavi, možje postave pa so predrzneže že prijeli.

Granitni kocki v okno

»Danes ponoči so nam izpred pisarne na Kandijski cesti 18 v Novem mestu ukradli kombi VW T5 črne barve NM ST 808 (pogrebno vozilo), med drugim so nam odtujili tudi prenosni računalnik lenovo thinkpad T560. Prosim, če delite objavo,« je v nedeljo zjutraj na facebook zapisal Vojko Oklešen, vodja družbe Oklešen, pogrebne storitve. Prvo informacijo, da je nekdo vlomil v poslovne prostore na Kandijski cesti, ki je zagotovo ena najprometnejših ulic v dolenjski prestolnici, je dobil že nekaj pred sedmo zjutraj. Klicali so ga s policije, številko 113 je namreč prvi poklical uslužbenec bolnišnice, ki se je zjutraj vračal iz službe in opazil razbito okno pisarne pogrebne službe, in to tisto, ki gleda na pločnik oziroma cesto. Okna so se nepovabljeni gostje lotili z dvema granitnima kockama, ki so ju očitno prinesli s seboj, in skozi okno vstopili v lično urejeno pisarno. Njihov vstop v prostor glede na razbito steklo zagotovo ni bil tih, a razbijanja ni slišal noben sosed.


400 kilometrov so v eni noči prevozili s kombijem.

»Pogled v poslovne prostore je bil šokanten! Čisto vse je bilo razmetano, vsa dokumentacija je bila zmetana iz omar. Sprva sploh nismo opazili, da manjka avto,« se je prvih trenutkov, ko je v nedeljo zjutraj prišel v pisarno, spominjal Vojko Oklešen. Šokantno je bilo tudi, da je ostal brez računalnika, na katerem vodi posle, ter spoznanje, da bi lahko ostal še brez drugega avtomobila, tatiči so ga namreč na parkirišču pri pisarni že pripravili za odvoz, parkirali so ga ob cesto in v njem pustili kontaktne ključe.

Denarja niso dobili nazaj

»Vzeli so tudi polnilnik za računalnik in miško pa telefon in menjalni denar, ki je bil v blagajni. Odnesli so kup papirjev, v tem trenutku niti ne vemo, kaj vse manjka od dokumentacije. Na policah, kjer so razstavljene žare, so eno odprli, na drugi pa potegnili vrvico. Pa ključe so našli in vse odnesli, tudi rezervne. Nazaj smo dobili skoraj vse: nepoškodovan računalnik in telefon, tudi ključe, le dveh rezervnih ključev od vozil nismo dobili in seveda tudi denarja ne,« je nadaljeval Vojko, ki je že okoli poldneva dobil obvestilo, kje so opazili ukradeni avto. Parkiran je bil vzvratno v Šmihelu, predelu Novega mesta, med staro šolo in župniščem, kakšnih 20 metrov od glavne ceste, zaklenjen in očitno pripravljen za start. In še en splet okoliščin je šel v prid Oklešnu in preiskovalcem: storilca sta takrat, ko so bili pri avtu že policisti v civilu, prišla do avta in eden je imel v nahrbtniku ukraden računalnik in telefon. Gre za dva mladoletnika, eden naj bi bil iz Ljubljane, drugi iz okolice Vipave, oba naj bi dneve preživljala v popravnem domu. Menda sta prav lepo sodelovala s policisti in povedala tudi, kdo je njun pajdaš, ki naj bi organiziral »podvig«, ta naj bi bil Dolenjec, doma iz Straže.

Najbolj varen del mesta

»Tu imamo prostore eno leto in prepričan sem bil, da je to najbolj varen del mesta, tudi luči imamo ves čas prižgane in res ne bi nikoli niti pomislil, da bi kdo vlomil v pisarno,« je dejal Oklešen, ki nadaljuje 25-letno družinsko tradicijo pogrebne dejavnosti. Zanimivo je, da so vlomilci iz pisarne odnesli tudi klobuk in svečano jakno za pogrebe, morda si jo je eden od tatičev nadel, ko je sedel za volan in si privoščil vožnjo s pogrebnim avtom. Menda so z njim v tisti noči naredili kar 400 kilometrov, eden od Novomeščanov je v nedeljo nekaj čez polnoči opazil ta avto, ko se je peljal skozi mesto, a je pomislil, da je morda Oklešen na nujni vožnji, za pogrebce namreč velja, da morajo biti vedno na voljo.

»Če ne bi bilo facebooka in ljudi, ki so delili objavo, verjetno ne bi našli avta. Zahvalil bi se tudi policistom, ki so se res zavzeli, da so raziskali tatvino. Ves čas so me obveščali, kako napredujejo s preiskavo, policist, ki je delal že zjutraj, me je celo ob pol polnoči obvestil o novih dejstvih, pa je takrat že zagotovo minil njegov delovnik,« je bil hvaležen Oklešen.

Preiskava v teku

»Preiskava vloma in tatvine še poteka in zaradi interesa preiskave podrobnosti v tem trenutku še ne moremo razkrivati,« je bila še včeraj skopa z informacijami Alenka Drenik, tiskovna predstavnica Policijske uprave Novo mesto.

So pa storilci, zanimivo, v ukradenem avtu pustili svoj pečat. Na armaturno ploščo so z alkoholnim flomastrom zapisali svoj pozdrav: l p ciki briki. Oni že vedo, kaj to pomeni. N


 

Deli s prijatelji