ZDI SE MU KRIVIČNO

Ugriznil paznika in kričal: »Svinje dolenjske! Pizde pazniške!«

Objavljeno 29. oktober 2015 20.13 | Posodobljeno 29. oktober 2015 20.14 | Piše: T. J .G.

Stephen Casiraghi v celici skrival tablete, v bundi imel všit heroin.

Casiraghi bo, kot kaže, v zaporu le še slabega pol leta. Foto: Tanja Jakše Gazvoda

NOVO MESTO – Razočaran je Stephen Casiraghi pred dnevi zapuščal novomeško sodišče. Krivično se mu namreč zdi, da je bil obsojen na dve leti zapora, čeprav je v isti sapi povedal, da mu sodišče tako ali tako nič ne more: tudi če mu izrečejo 10 let zapora, bo za štirimi zidovi ždel do 6. aprila prihodnjega leta, kar pomeni, da ga do svobode loči manj kot pol leta.

Tričlanski senat, ki mu je predsedovala sodnica Mojca Hode, je brez dvoma ugotovil, da očitki iz obtožnice, ki so Casiraghiju očitali hrambo mamil in zdravil z namenom prodaje ter napad na uradno osebo, držijo. Za prvo kaznivo dejanje se je kazen glasila leto in pol zapora, za drugo osem mesecev zapora, enotna kazen je torej dve leti. A ker se dejanje nanaša na junij 2010, ko je veljala še stara zakonodaja, bo po vsej verjetnosti ta kazen izzvenela v prazno. Vrhovno sodišče je namreč maja lani ugodilo Casiraghijevi vloženi zahtevi za varstvo zakonitosti zaradi združevanja kazni in mu znižalo skupno kazen za osem let ter mu izreklo enotno kazen 20 let zapora, torej se ta zdaj ne more povečati za dejanja, ki so bila storjena pred letom 2012. V tem času je namreč veljala zakonodaja, ki je določala, da je lahko najvišja skupna izrečena kazen 20 let, to določbo pa je sprememba kazenskega zakonika, tega je državni zbor potrdil junija 2012, odpravila. Tako je pričakovati, da bo Casiraghi, ki je po poklicu sicer kuhar, a se še kako dobro spozna na naše zakone, tudi tokrat vložil zahtevo za združevanje kazni in sodišču, ki bo odločalo o tem predlogu, po vsej verjetnosti ne bo ostalo drugega, kot da sledi določbi, da enotna kazen ne sme biti višja od 20 let. Seveda ta določba ne bi veljala za dejanja, storjena po juniju 2012.

Ugriznil paznika

Dogodek, zaradi katerega je bil obsojen tokrat, se je zgodil v našem največjem zaporu na Dobu, ko so pazniki dobili informacijo, da naj bi imel Casiraghi pri sebi drogo. Ko so poskušali pregledati njegovo sobo in njega, je temu nasprotoval, ležal je na postelji in povedal, da ne bo sodeloval, zato so ga štirje odnesli ven, pri upiranju pa je bil zelo vztrajen, enega od paznikov je celo ugriznil v roko, skoparil pa ni niti z besednjakom. »Svinje dolenjske! Pizde pazniške! Vas bom že našel, ko bom prišel ven,« je odmevalo po hodnikih zapora. Pazniki so takrat pri njem našli 11 zavitkov tablet zolpidem, ki jih je skrival v vrečki za sol, in 150 tablet diazepam, ki jih je imel všite v desnem rokavu bunde, pa še sedem zavitkov z manjšo količino heroina. Casiraghi očitkov ni priznal. Ni imel namreč namena napasti paznikov, hotel jim je le pokazati roko, da krvavi, zato jo je stegnil proti enemu od njih, tablete mu je tako ali tako predpisoval zdravnik, si jih je pa dajal na stran, in nastalo je nekaj zaloge.

Casiraghi, ki zadnja leta na sodišča prihaja urejen in je večinoma miren, je imel v tistem obdobju samo v kritičnem mesecu, juniju 2010, osem hujših in lažjih disciplinskih kršitev. Tako je v specialnem vozilu zapora zvezal varnostni pas okoli ročnih in nožnih lisic, potem pa hotel ugrizniti paznika, ki ga je hotel rešiti iz lastnih spon, v sobi je poškodoval antenski kabel in vtičnico, razbil stekla na dveh oknih, vzmetnico razrezal na več delov, pri osebnem pregledu je tablete skril v usta, potem poškodoval mrežo na oknu in v zid proti sosednji sobi izkopal dve luknji. Nekega dne je iz njegove sobe na hodnik pritekla večja luža urina. In epilog kršitev enega meseca: opozorili so ga na primerno vedenje, tri mesece pa ni smel imeti tehničnih predmetov.

Deli s prijatelji