ZAGOZDENO

Truplo v jezu papirnice

Objavljeno 17. februar 2015 23.00 | Posodobljeno 17. februar 2015 23.00 | Piše: Lovro Kastelic

Vzrok smrti in identiteta nista znana, odredili so sodno obdukcijo.

Približno na tem kraju so v nedeljo zjutraj našli truplo neznane ženske. Foto: Igor Mali

LJUBLJANA – »Nekaj minut pred osmo zjutraj smo bili obveščeni, da je bilo v Ljubljanici na območju Vevč opaženo truplo,« nam je sporočil Vinko Stojnšek z ljubljanske policijske uprave.

Izvedeli smo, da so zagozdeno truplo izvlekli gasilci, in to pri jezu, pri vevški papirnici.

Ta je ne nazadnje tudi izoblikovala in dala končno (socialno) podobo temu območju. Na kar nepoučenega že ob premiernem vstopu podučijo označbe, poimenovane po tej panogi, Papirniški trg, Papirniška pot.

V vodi že dlje časa

V meglenem in sivem nedeljskem jutru, ki je osivelo realsocialistično gradnjo prikazovalo še v grši luči, so bile prav vse poti (do točke naplavljenih posmrtnih ostankov) – hermetično zaprte.

Že pri prvem možnem dostopu, do tiskarne SET, nas je varnostnik opozoril: »Naprej vas ne smem spustiti!« Pri nadaljnjih vprašanjih nas je raje odslovil: »Veste, policisti so mi prepovedali, da kar koli komentiram …« Dobro, kje natančno so ga našli? »Tam spodaj.« Rečni in zaraščeni okljuk nam je zastiral pogled, zato smo ga še zadnjič spodbodli, pa kje? »Tam,« je bil še krajši.

Šli smo naprej čez vevški most in prispeli do naslednjega vhoda. Policistka, ki je sedela v toplem vozilu, je za vsak slučaj napotila naslednjega paznika, »želite«? Zanimalo nas je pač, kaj pa drugega, kje točno so ga našli? »Pri jezu,« je bil tudi ta kratek in odrezav. Se da priti kaj bliže? »Ne smem govoriti.« Je bilo hudo? Nekaj je sprva odkimaval in potem ritensko hodil, da se mu je na obrazu še naprej videlo, da sicer nekaj ve, vendar je uradnim osebam obljubil, da bo tiho kot miška, danih obljub pa se drži.

Med vrtenjem okoli vrele kaše smo slednjič opazili še enega izmed papirniških delavcev, ki mu je dekle čez bodečo žico podala – malico. »Truplo je še vedno tam v vreči,« nam je še v isti sapi povsem mirno nakazal, pravzaprav, kot da bi bilo to nekaj povsem vsakodnevnega. »Ah, v zadnjem času je to že tretje truplo, ki ga je tu v bližini naplavilo,« je pojasnil ter z malico vred izginil za prvim ovinkom.

»To pot gre za neznano žensko, ki je bila, glede na spremembe na truplu, v vodi že dlje,« je slednjič pojasnil policist Stojnšek. Vzrok smrti in njene identitete kriminalistom do zaključka redakcije še ni uspelo ugotoviti, zato so odredili sodno obdukcijo.

Deli s prijatelji