SODIŠČE

Tožilec umaknil obtožbo

Objavljeno 08. november 2015 21.00 | Posodobljeno 08. november 2015 21.00 | Piše: Oste Bakal

Ni dokazov, da bi direktor Bojan Korošec oškodoval soboško bolnišnico.

MURSKA SOBOTA – Pred sodnikom Stanislavom Jugom se je na okrožnem sodišču z umikom obtožnice končal še en odmevni sodni postopek. Okrožni državni tožilec Drago Farič je umaknil obtožnico, v kateri je direktorju soboške bolnišnice, 63-letnemu Bojanu Korošcu iz Rakičana, in nekdanjemu finančnemu direktorju, upokojenemu 72-letnemu Štefanu Vučaku iz Murske Sobote, očital zlorabo položaja ali pravic, za kar je zagroženo od enega do 8 let zapora. Očitno je tožilec po poteku dozdajšnjega sodnega postopka tudi sam ugotovil, da je tretjeobtoženi, 57-letni Boštjan Camlek iz Puštala pri Škofji Loki, ki je že pred leti izginil neznano kam, dodobra opetnajstil Korošca in Vučaka, zato je Farič obtožnico umaknil, sodnik Jug pa jo je potrdil, tako da je zadeva (vsaj glede omenjenih dveh) končana, čeprav naj bi bilo po prvotni obtožnici povzročeno za 200.000 evrov škode.

Povsem drugače pa je s Camlekom, ki ga iščejo že desetletje. V obtožnici, ki jo je jeseni 2007 spisal nekdanji okrožni državni tožilec Robert Stojko, mu očitajo poslovno goljufijo, za kar je zagroženo do 5 let zapora. Vprašanje pa je, kdaj bo kaznivo dejanje zastaralo, saj so nam na policiji potrdili, da ga še vedno iščejo in menda nihče ne ve, kje je. Sodnik Jug je sicer Camleka že na začetku, ko ga niso našli, izvzel iz skupnega postopka in proti njemu sprožil ločenega. Sodišče mu sploh ni moglo vročiti obtožnice, Jug pa je dejal, da ga iščejo tudi druga sodišča, na katerih proti njemu poteka nekaj postopkov. Vse kaže, da se je pogreznil v tla; je na seznamu ljudi, ki jih išče slovenska policija, vendar za zdaj brez uspeha.

Korošec in Vučak, obtožena, da sta zaobšla meje zakonitega, ko je vodstvo soboške bolnišnice že v letu 2001 podpisalo pogodbo za nakup naprave za proizvodnjo kisika ameriškega podjetja z njegovim slovenskim predstavnikom Camlekom, vendar ta še danes ni v uporabi tako, kot je bilo načrtovano, sta v preiskavi molčala. 

Deli s prijatelji