GOLJUFIJA

Tovšakovi grozi osem let zapora

Objavljeno 14. februar 2013 11.27 | Posodobljeno 14. februar 2013 10.55 | Piše: A. L., STA

Izstavljeni so bili računi za gradbena dela, ki sploh niso bila opravljena.

Po razglasitvi insolventnosti za Vegrad zdaj obstajata dve možnosti - prisilna poravnava ali stečaj. Kakšen bo načrt Tovšakove, je za zdaj mogoče le ugibati, čeprav naj bi se sama nagibala k uv

LJUBLJANA – V preiskavi nepravilnosti pri pridobivanju evropskih sredstev za obnovo dvorca Betnava v Mariboru je tožilstvo po poročanju današnje izdaje časnika Dnevnik vložilo obtožnico. Med obtoženimi naj bi bila nekdanja prva dama Vegrada Hilda Tovšak in nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec. Na seznamu so še nekdanja direktorica podjetja Betnava Dragica Marinič, gradbeni nadzornik Karel Bogatin in Anton Ekart, ki je v nadškofiji vodil službo za investicije in vzdrževanje. Obtožnica še ni pravnomočna.

Obtoženim naj bi grozila do osemletna zaporna kazen, saj jih sumijo kaznivega dejanja goljufije na škodo EU in ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

Izstavljali račune za dela, ki niso bila opravljena

Prenova dvorca Betnava se je začela leta 2008, ko je nadškofija predala stavbno pravico podjetju Betnava, ki ga je ustanovilo šest njenih duhovnikov. Vanj so nato s poroštvom takratnega nadškofa Franca Krambergerja vložili čez dva milijona evrov, ki so jih dobili v banki. S tem denarjem so zatem zaprosili za evropska sredstva in prišli do 1,7 milijona evrov evropskih sredstev. Vendar se je izkazalo, da je Betnava ministrstvu pošiljala račune za gradbena dela, ki niso bila nikoli opravljena. Mariborska nadškofija je medtem ta denar že vrnila.

Deli s prijatelji