PREDRZNA

Tatica okradla tri upokojence

Objavljeno 22. avgust 2011 23.24 | Posodobljeno 22. avgust 2011 23.34 | Piše: Jure Predanič

Premetenka se je izdajala za predstavnico zavarovalnice

Policija opozarja pred ponaredki.

LJUBLJANA – Tisti, ki poskušajo z raznimi zvijačami priti do tujega denarja, se najraje lotijo takšnih, ki jih ni težko pretentati. Starejši so bili tudi žrtve 57-letne Silve Žagar, tatice z začasnim prebivališčem v Kranju, po kateri se kolca najmanj trem okradenim žrtvam na območju Moravč in Iga. Žagarjevi, ki je zaradi tovrstnih podvigov še v drugih postopkih, je sodišče prisodilo devet mesecev gretja zaporniške žimnice.

Izdelan načrt

Premetenka je očitno zelo dobro vedela, kje upokojenci hranijo denar in kako iz njih izvabiti zaupanje. Tožilstvo ji je očitalo tri drzne tatvine, ker je 20. in 21. aprila pod pretvezo, da je predstavnica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) oziroma zdravstvene zavarovalnice Vzajemna, vstopila v hiše treh oškodovancev. Povedala jim je, da bodo dobili nazaj preplačane premije zavarovanja, zaradi česar ji morajo pokazati dokumente in odrezke od pokojnin.

Lagala tudi na sodišču

Med postopkom na sodišču sta dva oškodovanca Žagarjevo nedvomno tudi prepoznala kot tatico, čeprav ju je poskušala še na sodišču prepričati, da se motita – da jo poznata, ker je na njunem koncu prodajala tekstil in sta jo očitno zamešala s kom, je namreč dejala. A 82-letna Angela H. iz Zaloga pri Moravčah se ni dala in je zatrdila, da je Žagarjeva. »Možu se je takoj zdela sumljiva, a sem mu rekla, da je to vendar uradna oseba in naj gre tudi on po tiste odrezke,« je povedala Angela H. in dodala, da je kmalu ugotovila, da je izginilo 100 evrov.

Izginilo je 250 evrov

Poklicala je na ZZZS, a so tam takoj dejali, naj raje pokliče može v modrem, saj gre za prevaro. Tudi Viljem S. z Dol pod Sveto Trojico v občini Moravče ni niti malo podvomil, ko so ga vprašali, ali je tatica, ki mu je ukradla 250 evrov, v sodni dvorani. Prst je uperil v Žagarjevo in tudi on povedal, kako se je kar naenkrat znašla v njegovi spalnici. »Odrezke sem vzel iz mape, kjer sem imel tudi 250 evrov, in ji jih pokazal,« je povedal in opisal, da ga je poslala še po zdravila, nakar se je hitro poslovila, denarja pa ni bilo več.

Devet mesecev za zapahi

Senat je brez sence dvoma sklenil, da ima res opravka s tatico. Čeprav njena tretja žrtev, 83-letna Marija O. z Iga, ki je le s težavo s pomočjo bližnjih prišla na sodišče, ni mogla stoodstotno dejati, da pred njo stoji gospa, ki ji je ukradla 2000 evrov, jo je prepoznal njen sosed, pri katerem je Žagarjeva tudi hotela poskusiti srečo, a se je poslovila, ker doma ni imel zdravstvene kartice. Žagarjeva je pred koncem sojenja, čeprav tatvin ni priznala, kljub vsemu povedala, da je denar pripravljena vrniti, če jo bodo spoznali za krivo. Njena obramba je predlagala milo kazen, tožilstvo pa je za dejanja predlagalo devet mesecev, čemur je sodišče sledilo.

Deli s prijatelji