SOJENJE

Taliban in C. Norris s Škalskega jezera

Objavljeno 13. februar 2013 11.29 | Posodobljeno 13. februar 2013 11.30 | Piše: Primož Škerl

Nemec poleg islamske gorečnosti izkazuje tudi nespoštovanje našega pravnega reda.

Davida Gabriela Kruseja iščejo mnoge evropske policije, za zdaj je v priporu v Celju (foto: Sherpa).

CELJE – Tudi vsega vajeni sodni varnostniki in odvetniki so si v celjski palači pravice z zanimanjem ogledovali nenavadno pojavo Nemca Davida Gabriela Kruseja, ko je v opravi talibana, vklenjen v lisice in v družbi paznikov prižvenketal po stopnicah. Prizor so navzoči povezovali s pustnimi običaji, ki pa na sodišču vendarle nimajo svojega mesta. Bradatemu Kruseju, ki se je opredelil za gorečega privrženca muslimanske vere, sodijo, ker je 30. julija lani na Škalskem jezeru pri Velenju z nožem napadel policista Andreja Kanovnika. Kakor je našim možem postave povzročal preglavice, ko so ga lovili okoli jezera, tako svojo predstavo zdaj nadaljuje v sodni dvorani.

28-letni mladenič je zelo samozavesten. Za sodnico Cvetko Posilovič se ne zmeni kaj dosti, bolj ga zanima navzoča javnost v dvorani, zato se nenehno ozira nazaj, gestikulira in pozira kot bodibilder pred ogledalom. Paznikom ni dovolil, da bi mu sneli okove. Tako se počuti pomembnejšega. Tudi turban je ostal na njegovi glavi, čeravno naši sodniki dosledno zahtevajo, da se obtoženi razkrijejo pred senatom.

Z nožem napadel policista

Lanskega poletja se je namenil v BiH, a njegova pot se je ponovno končala pri nas, kamor je prišel po nekajdnevnem kampiranju po gozdovih vzdolž slovensko-avstrijske meje. Tega dne so ga že zjutraj opazili pri Škalskem jezeru. Ko je uzrl policijsko uniformo, se je pognal v vodo, misleč, da mu tja ne bodo sledili. Res mu niso, so pa zavarovali območje in čakali okrepitve. Štirikrat je poskušal priti iz vode, a se je vselej vrgel nazaj, sicer bi ga ujeli. V drugem poskusu je z nožem napadel policista. »Opazil sem ga že, ko je po parku bežal pred kolegom Matjažem Kovšetom. Tekel je točno proti meni, in ko me je videl, je odvrgel nahrbtnik in zabredel v vodo. V angleščini smo ga poskušali pregovoriti, naj pride ven in se preda, pa je na nas vpil, da smo hudiči, naša, nemška, avstrijska in še katera policija pa da so mafijske. Potem je le zlezel na plan in nakazal, da bo legel. Nato je izza oblačila potegnil lovski nož in zamahnil v smeri mojega trebuha in prsnega koša. Ne vem, kam bi me zadel, a posledice bi bile hude. Presenetil me je. V levi roki sem držal UKV-postajo in ubranil sem se refleksno. Potem je ubežnik spet skočil v vodo,« je pripovedoval Andrej Kanovnik, obtoženi Kruse pa je njegove veščine cinično primerjal s sposobnostmi Chucka Norrisa.

Policist izvlekel pištolo in naperil v Nemca

Takrat je bilo šale konec. Policist je izvlekel pištolo in naperil v Nemca, ta pa si je nastavil nož na vrat, se zazrl v nebo in govoril nekaj nerazumljivega. Opozorilni strel je končal v vodi 10 metrov za njim, potem je spet poskusil z begom na drugi strani obrežja, vendar ga je Kovše tudi tam dohitel. Policistoma so po radijski zvezi sporočili, naj ne ukrepata, da se ne bi komu kaj zgodilo, fantje iz posebne enote pa bodo kmalu tam. Islamski gorečnež seveda ni nameraval čakati. »Nož je vrgel v jezero, nisem pa vedel, ali ima pri sebi nemara še bombo ali pištolo. Na plan je potegnil nožnico, toda če bi ogrozil Kovšeta, bi ga jaz najverjetneje ustreli v hrbet. Vseskozi sem ga imel na muhi, nakar ga je – povsem izmučenega – kolega za roko potegnil ven, da sva ga vklenila,« še pove Kanovnik. Kruse je tudi v tem delu komaj zadrževal smeh, ki pa mu je ušel skozi zobe, ko je poslušal prevod, kako so Kanovniku – po vsem, kar je doživel z njim – ponudili psihosocialno pomoč. Policist jo je zavrnil, kakor je zavrnil tudi možnost vložitve odškodninskega zahtevka, kajti: »Policist sem in to je moje delo. Se bom pa dogodka spominjal vse življenje. Vsak dan pač ne streljaš ali se braniš pred nožem.«

Ker si je Krusejev zagovornik Jernej Mlinarič izboril tri dni za proučitev dokazov in predložitev novih, sodnica procesa ni mogla zaključiti, zato je za 25. in 27. februar napovedala bržčas zadnji obravnavi. Zaslišali naj bi Mehmeda Cibrića in Eseda Omerovića, saj da sta prvotni izjavi, tako meni Kruse, podala pod pritiskom policije.

Deli s prijatelji