STRAH IN TREPET

Strojanovi na policiste s skodelicami in poleni

Objavljeno 17. december 2017 16.28 | Posodobljeno 17. december 2017 16.29 | Piše: Boštjan Celec

Bratje Igor, Željko in Zdenko bežali, mahali, kričali nerazumljive besede. Člani te romske družine so k psihiatru spravili tudi varnostnika ZD Šentvid.

onec leta 2006 je predsednik Drnovšek obiskal Elko v njenem novem domu v Rojah. FOTO: Aleš Černivec

LJUBLJANA – Več kot desetletje je minilo, odkar so se Dolenjci znebili romske družine Strojan in so postali Ljubljančani s stalnim naslovom Obvozna cesta 100. In čeprav je pokojna romska kraljica Elka nekoč v sodni dvorani vzrojila "Jaz sem srčni bolnik, prosim, da nas prenehate preganjati samo zato, ker smo Strojani", tudi dve leti po njeni smrti ni nič drugače. Skorajda namreč ne mine teden, da se kateri od Strojanovih (ali pa kar nekaj njih v kompletu) ne bi pojavil na zatožni klopi, na kriva pota pa očitno ne zahajajo le Elkini sinovi in hčere ter njihovi partnerji, ampak že tudi vnuki, sodimo po zadnjem od domnevnih grehov, zaradi katerega v Roje prihaja sodno pisanje.

Igor Hočevar, ki je v priporu, šestkrat obsojeni Adrijan Strojan, štirikrat obsojeni Brendo Bajt ter skoraj še golobrada Strojanova, 18-letni Elvis in 20-letni Sandi (oba menda in k sreči doslej še nekaznovana) so glavni akterji sodnega procesa, ki se je pred dnevi začel na okrajnem sodišču v Ljubljani. Skupaj z Zdenkom, Jasno, Danijelo in Samanto Strojan so se 9. avgusta letos z dvema avtomobiloma pripeljali pred zdravstveni dom v Šentvidu. Enega od avtomobilov so parkirali na na intervencijski poti, kar je zmotilo domskega varnostnika Zorana B., ki je voznika opozoril, naj vozilo umakne. Izstopila je Jasna z bolnim otrokom, sledi je nov poziv, naj avto umaknejo, nato pa se je začelo.

 

Eden je iz avta pograbil lesen kij, drugi železno palico, varnostnik se je sicer umaknil v dom, peterica mu je sledila... Sodeč po obtožnem predlogu so šišenski policisti, ki imajo s Strojanovimi največ posla, s posnetkov nadzornih kamer ugotovili tako: vstopili so Sandi brez majice, Adrijan v črtasti majici in s kijem v roki, Elvis v beli majici, Brendo v pisani majici, Zdenko z rumeno majico v roki in Igor v črtasti majici s palico v roki.

V domu se je nadaljevalo z zmerjanjem Zorana, da je zabit in neumen in da naj Jasno z otrokom pusti k zdravniku, se stopnjevalo z grožnjami, da ga bodo ubili. Varnostnik se jim ni imel kam umakniti, Adrian pa ga je nato s kijem lopnil po levem delu telesa, Igor pa s kovinsko v spodnjega. Le lažje so ga sicer ranili, a očitno dovolj, da je bil dva meseca na bolniškem ter se zaradi strahu celo zatekel po psihiatrično pomoč.

In čeprav je bil v druščini, ki je napadla varnostnika, tudi Zdenko Strojan, ni obtožen kaznivega dejanja nasilništva, posnetki so namreč pokazali, da ni sodeloval v napadu, ampak je miril preostale vročekrvneže, naj se vednarle pomirijo.

Slovo od Roj, odhajajo v zapor

A če je v šentviški zgodbi Zdenko izpadel dobri fant, je bil pred nekaj dnevi v neki drugi skupaj z bratoma Miho in Željkom obsojen na kar precej strupene kazni.
Zgodba sicer sega še v Elkine čase, njeni trije sinovi Miha, Željko in Zdenko so se tik pred novim letom 2013 malce poveselili v šišenskem lokalu Franci na balanci in se proti jutru vračali proti Rojam. Vrlim očesom dveh članov policijske prometne patrulje ni ušlo, da vozi Igor, da zraven njega sedita Željko in Zdenko, še manj pa to, da seatov toledo nenavadno vijuga po cesti.Za eno ovco pa že imajo

Del okoliškega življa se očitno še vedno ni navadil na Strojanove v Rojah. Pred nekaj meseci smo tako preverjali očitek, da naj bi ti nekemu domačinu izmaknili ovco. Rajko Strojan je bil precej jezen. »Mi imamo ogromno živali, ki smo jih sem pripeljali še iz Ambrusa. Imamo zajce, kure, goske, 40 rac. Lepo vas prosim, a zdaj bomo pa mi šli sosedom ovce krast? Petdeset evrov za eno ovco pa še imamo!« Pripomnil je, da so imeli pred časom družinsko praznovanje in pri bližnjem kmetu naročili in kupili sedem odojkov. »Tudi prevoz smo plačali. Pošteno smo vse plačali.«

 

Deli s prijatelji