V OGNJU

Strela v pol ure upepelila delo generacij Kovačevih

Objavljeno 29. julij 2014 21.00 | Posodobljeno 29. julij 2014 20.59 | Piše: Jože Miklavc

Po udaru strele zgorel dobršen del tovarne Mizarstva Kovač v Ljubiji pri Mozirju. Kljub izjemni sobotni intervenciji več kot sto gasilcev je škoda kar milijonska.

Mizarstvo je zagorelo kot bakla. (Foto: Jože Miklavc in Janja Kovač)

MOZIRJE – V soboto okrog 16. ure se je hkrati oglasilo vseh sedem alarmnih telefonov, ki jih nosijo s seboj lastniki in odgovorni zaposleni delavci Mizarstva Kovač iz Ljubije v občini Mozirje. Požarni alarm so po klicih Davida Kovača, Zvoneta Mazeja in Mitje Marolta prejeli v klicnem centru 112 in za tem pri bližnjih prostovoljnih gasilskih društvih, v najbližjem Mozirju ter Paški vasi in Šmartnem ob Paki. Med deževno nevihto je namreč v vitalni predel Butejeve tovarne lesnih lepljenih segmentov in stavbnega pohištva usekala strela. Direktor Luka Kovač je bil z družino na dopustu na Hrvaškem, solastnika Katka in Miha Kovač (slednji je upokojeni ustanovitelj Mizarstva Kovač in sedanji prokurist) pa na krajšem druženju s prijatelji v 20 kilometrov oddaljeni Mozirski koči na Golteh. Ko je zagorelo, se je požar razširil in že po slabe pol ure zajel tehnološki oddelek krojilnice, kjer se les po razžaganju in sušenju profilira pred nadaljnjo proizvodnjo.

Intervencija kot v filmu

Na požarišče je prihitelo okrog 25 intervencijskih vozil iz 10 gasilskih društev občinskih gasilskih zvez Mozirje, Šmartno ob Paki, Šoštanj in Velenje. Med njimi so bili poveljujoče PGD Mozirje ter profesionalni gasilci poklicnega gasilskega jedra PGD Velenje z najdaljšo raztezno lestvijo ter PGD Braslovče in PGD Letuš. Gašenje je trajalo več ur, dokončno so požar povsem lokalizirali in pogasili šele pozno ponoči v nedeljo. V navzočnosti predstavnikov policije Policijske postaje Mozirje je bil opravljen pregled možnih vzrokov požara, pri čemer se je izkazalo, da je požar res zanetil udar strele. V gasilski intervenciji se na srečo ni poškodoval noben od 105 gasilcev, ki so bili vključeni v akcijo.


Prizadeta in hvaležna Katka

Na požarišču smo v nedeljo popoldne srečali vidno prizadeto Katko Kovač, dolga leta zaposleno v samostojnem podjetju Mizarstva Kovač na vsemogočih delih, poleg lastnika in duše kolektiva, mamo treh otrok, ki so zdaj zaposleni s svojimi družinami v tem uspešnem podjetju za predelavo lesa, proizvodnjo stavbnega pohištva ter izdelavo lesnih peletov. »Zelo smo hvaležni ljudem, prijateljem, sosedom, sodelavcem, sorodnikom, da so nam priskočili na pomoč. Še verjamem v sosedsko pomoč, v ljudi, ki vedo, kaj je solidarnost in … Poglejte te ljudi, že drugi dan odstranjujejo ogromne količine izgorelih ostankov in uničenih gradbenih elementov. Pravi garači so!«

Učinkovita tudi sosedska pomoč

Ob gašenju in reševanju so delno pomagali bližnji sokrajani, zaposleni delavci, ki niso bili zdoma na dopustu, ter sorodniki Kovačevih. Na srečo v nesreči so imeli gasilci že šolsko izkušnjo, saj so imeli, združeni ob veliki vaji v mesecu požarne varnosti pred štirimi leti, prav pri Mizarstvu Kovač veliko gasilsko vajo. Kovačevi – in seveda z njimi tudi gasilci – pa so imeli bridko izkušnjo z začetnim industrijskim požarom že pred desetimi leti, ko se je vnelo v proizvodnem delu zaradi posledic mehanske okvare oziroma izrabljenosti dela opreme. A so takrat požar lokalizirali brez nastanka večje materialne škode.

Ogromna gmotna škoda

Po oceni lastnikov tovarne je nastala direktna škoda na objektu in strojni opremi ter elektroinstalacijah v vrednosti vsaj pol milijona evrov, posredna, zaradi nujne investicije v gradnjo nadomestnega dela proizvodne dvorane ter izpada proizvodnje pa bo zagotovo še nekajkrat večja. Uničena je bila 600 m2 velika proizvodna hala, posredno pa še približno 500 m2 okrog jedra požarišča. Del kolektiva 30 zaposlenih bo še nekaj dni pomagal pri sanaciji pogorišča, nekateri bodo koristili dopust, vzdrževalci in energetski specialisti pa bodo poskušali kar najhitreje vzpostaviti stanje za nadaljevanje tistega dela proizvodnje, ki je požar ni prizadel. Tako načrtujejo, da bi se proizvodnja lahko začela po dobrem mesecu dni obnove, do takrat pa bodo storili vse, da bi nekatere dele tovarne že v nekaj dneh vsaj delno spet pognali.


Miha ni obupal

Nekdanji dolgoletni podjetnik in bivši direktor Miha Kovač je povedal, da je »v tem težkem času za proizvodnjo in prodajo, ko škriplje na vseh koncih, ko težko sestavimo skupaj odplačilo dolgov, materiala in plače delavcem, požar hud udarec. Še sreča, da imamo imetje dobro zavarovano, razen seveda izpada proizvodnje. A vse bo še dobro, upam, da bomo združeni zmogli že kmalu nadaljevati proizvodnjo in kupcem zagotoviti izpad izdelkov ter izpolniti pogodbe. Sin Luka ima dobro ekipo sodelavcev, ki bodo, verjamem, storili vse, da se že kmalu poberemo. To je videti že pri odpravljanju posledic, saj so ljudje tu tako rekoč noč in dan. Hvala vsem gasilcem in dobrim ljudem!« Miha Kovač: Sin Luka ima dobro ekipo sodelavcev, ki bodo, verjamem, storili vse, da se že kmalu poberemo. Sin Luka ima dobro ekipo sodelavcev, ki bodo, verjamem, storili vse, da se že kmalu poberemo.

 

Deli s prijatelji