URADNO

Stane Zakšek sina in ženo ustrelil v glavo

Objavljeno 26. julij 2011 14.20 | Posodobljeno 26. julij 2011 14.06 | Piše: A. L.

Motiv družinskega dvojnega umora samomora je ljubosumje

Stane, Denis in Dragica Zakšek

VOLOVNIK – Kriminalisti bodo v teh dneh Okrožno državno tožilstvo v Krškem obvestili (s poročilom), da je 65-letni moški (Stane Zakšek) s strelnim orožjem umoril 45-letno ženo (Dragico) in 21-letnega sina (Denisa), nato pa v spalnici podtaknil požar in storil samomor. To je ugotovitev obsežne večmesečne preiskave, v kateri so sodelovali kriminalisti nekdanjega Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Krško, kriminalisti Uprave kriminalistične policije in kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada, o čemer smo v Slovenskih novicah že poročali.

Motiv dvojnega umora in samomora je ljubosumje, so sporočili z novomeške policijske uprave.

Ogenj uničil veliko sledi in poškodoval trupla

Ogled kraja zločina je trajal od 22. do 29. marca. Delo vseh sodelujočih je bilo izjemno zahtevno, saj je ogenj uničil veliko sledi in poškodoval trupla. Kljub temu je strokovnjakom inštituta za sodno medicino uspelo potrditi nasilno smrt 45-letne ženske ter 21-letnega in 65- letnega moškega in izdelati izvedensko mnenje. Vse žrtve so imele tudi strelne rane na glavi.

Pes se je zadušil

Ob ogledu kraja je bil v eni izmed sob v hiši najden mrtev pes. Izvedenci nacionalnega veterinarskega inštituta so potrdili, da je pes poginil zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom – na truplu ni bilo fizičnih poškodb.

Gasilci so ob prihodu nasilno vstopili v stanovanjsko hišo, saj so bila vhodna vrata zaklenjena. Preiskovalci na vratih niso odkrili sledi, ki bi kazale na prejšnji nasilen vstop v hišo. Na pohištvu in predmetih v hiši ni bilo vidnih znakov, ki bi kazali, da je bilo stanovanje pred požarom premetano ali preiskano oziroma da bi bilo iz hiše kar koli odtujeno.

Prva domneva padla v vodo

Ugotovitve ogleda kraja in opravljenih forenzičnih preiskav niso potrdile prvotne domneve, da bi kdo v hišo vstopil na nasilen način. Ogenj je najbolj uničil spalnico, v kateri sta bili najdeni trupli 45-letne ženske in 65-letnega moškega. V spalnici so preiskovalci našli tudi kovček z več kosi nakita, prav tako so bili na vidnih mestih najdeni dokumenti in vrednejši osebni predmeti pokojnih. V spalnici so policisti našli tudi kovček z orožjem, ob truplu 65-letnega moškega pa je bil najden revolver, ki je bil zaradi ognja poškodovan.

Samo eno orožje

Strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija Generalne policije uprave so ostanke revolverja usposobili in potrdili verjetnost, da so bile krogle, zavarovane v truplih, izstreljene iz najdenega in preiskanega orožja. Niso našli sledi, ki bi nakazovale morebitno uporabo drugega orožja. Šlo je najverjetneje za orožje iz zbirke, ki jo je imel Stane Zakšek nezakonito.

Stane je bil, ko je zagorelo, še živ

Izvedenci inštituta za sodno medicino so potrdili, da je bil vzrok smrti Denisa strelna poškodba glave in možganov, povzročena po drugi osebi. Truplo je bilo najdeno v eni izmed sob v hiši. Vzrok smrti Dragice je na podlagi ugotovitev izvedenca strelna poškodba glave in možganov. Vzrok smrti Staneta je bil prav tako strelna poškodba glave in možganov, izvedenci pa v svojem mnenju navajajo možnost samomora. Na Inštitutu za sodno medicino so z obdukcijo in preiskavami potrdili, da je bil 65-letni moški ob nastanku požara nedvomno živ. Trupli 65-letnega moškega in 45-letne ženske sta bili najdeni v spalnici, ki je bila zaradi ognja najbolj uničena.

Razgovori z več kot 400 osebami

Že v času trajanja ogleda je po potrditvi nasilnih smrti stekla izjemno obsežna preiskava za razjasnitev okoliščin umora. Policija je za pomoč pri razjasnitvi prosila tudi javnost. Kriminalisti so preverili prav vsako informacijo ali namig in v štirimesečni preiskavi opravili razgovore z več kot 400 osebami. Preverili so tudi navedbe, objavljene v različnih medijih.

Deli s prijatelji