NEVARNO

Štajercu, ki si je na dvorišče pripeljal bombo, grozi zapor

Objavljeno 01. december 2017 12.33 | Posodobljeno 01. december 2017 12.34 | Piše: P. Pa.

Poleti so pod gradom Vurberk uničili skoraj 250-kilogramsko ameriško letalsko bombo.

MARIBOR – Prebivalci Vurberka so konec julija trepetali za svoja življenja in premoženje, ko je moški na domače dvorišče pripeljal neeksplodirano letalsko bombo. Zgodba pa v teh dneh dobiva epilog, sporoča PU Maribor. »Mariborski policisti in kriminalisti so zaključili obsežno kriminalistično preiskavo v zvezi z julijsko najdbo neeksplodirane ameriške letalske bombe v Vurberku. Pred dnevi so mariborskemu tožilstvu ovadili 41-letnega domačina zaradi suma povzročitve splošne nevarnosti.«

Policisti 41-letniku očitajo, da je 19. julija okoli 18. ure v gozdu pod gradom Vurberk, približno 200 metrov od stanovanjske hiše, kjer živi z družino, s pomočjo detektorja kovin našel in izkopal 227 kg težko neeksplodirano ameriško letalsko bombo splošnega namena AN-M64 in jo po izkopu pripeljal na dvorišče svoje stanovanjske hiše. Z malomarnim in nevarnim izkopom, transportom in ravnanjem z neeksplodiranim ubojnim sredstvom je povzročil nevarnost za življenje tako sebe, svojih družinskih članov ter okoliških prebivalcev Vurbeka in tudi nevarnost za premoženje velike vrednosti. Za to dejanje je predpisana denarna kazen ali zapor do enega leta.

Detonacija in deaktivacija bombe sta potekali 25. julija, priprave za to pa so trajale več dniimage. Moški, ki mu zdaj grozi celo zaporna kazen, je takrat za Slovenske novice pojasnil, kako je odkril bombo in s kakšno lahkoto jo je spravil na domače dvoriščeimage.

Deli s prijatelji