MALA ARINA

Srhljivo: pustila sta jo samo v stanovanju s psom

Objavljeno 11. april 2017 09.19 | Posodobljeno 11. april 2017 09.19 | Piše: Boštjan Fon

Mirzan Jakupi in Sanda Alibabić krivdo za smrt njene hčerke prelagata drug na drugega.

Nesrečna Arina. Foto Boštjan Fon

KRANJ – Tukajšnje sodišče je bilo sredi dopoldneva dodobra zavarovano z zidom varnostnikov, ki jim je poveljeval Safet Sarkić. Pričakovala se je dvojna dostava osumljencev krutega in nadvse tragičnega dogodka, ki se je lani zgodil na Slovenskem Javorniku. V najemniškem stanovanju Mirzana Jakupija in Sande Alibabić so reševalci naleteli na hudo poškodovano Arino Kardašević, najmlajšo od štirih hčera omenjene ženske in Senada Kardaševića, ki ga je zapustila sedem mesecev prej. Kot je bilo slišati, je odšla zaradi ljubezni prek facebooka z Jakupijem, ki je prav tako zapustil ženo in dva otroka. Mali Arini, ki so jo pri življenju ohranjale aparature, je srček nehal biti čez dva dni. Jakupi in Alibabićeva sta se takrat že seznanila z redom v pripornih prostorih, kjer sta še danes.

Zvezana, brez hrane

»Ne vem, kaj jih je strah,« se je spraševal Senad Kardašević, ki je bil včeraj nasproti sodišča s svojo najstarejšo hčerko: »Če bi hotel pospraviti Jakupija pod zemljo, bi ga že zdavnaj. Ampak je škoda krogle zanj.« O nekdanji partnerici Sandi je samo ponovil: »Tudi ona nosi svoj del krivde.« V sodno dvorano ni hotel. Ko je tožilka Tina Lesar, očitno se je na sojenje izjemno dobro pripravila, začela brati podrobnosti na svojih listih, je še nas, desetletja vsega hudega vajene poročevalce črne kronike, spreletaval srh. »Pustila sta jo samo v stanovanju s psom …« pa: »Od aprila 2016 ji nista dajala dovolj hrane,« in: »Prek nog in rok je bila Arina zvezana, da ni mogla hoditi.« Ter še: »Ob obdukciji je bilo opaženo, da je nekdo deklici skozi zadnjik vstavil v telo 7,5 centimetra dolg pvc-balonček.« Da tega, da obtožena deklice sploh nikoli nista peljala k zdravniku in sta ji s tem povzročala telesne in duševne bolečine, ne omenjamo. Tožilstvo je povedalo: eden je storilec, drugi tega ni preprečil. Zlomi, udarnine, presekanine kože pod očmi, izbit zobek, opekline od prižgane cigarete, prebodena koža z iglami, počena ustnica pa hematom desne polovice možganov kot posledica udarcev ob posteljico, nemara radiator, pvc-balonček v zadnjiku... Četrtega julija 2016 ob 16.40 je Arina Kardašević umrla v ljubljanskem kliničnem centru.

Jakupijev zagovornik Damijan Pavlin, ki je to po uradni dolžnosti, tako kot tudi Darja Roblek, zagovornica Alibabićeve, je takoj vstal in zahteval, da je treba obtožnico konkretizirati: »Po obtožnici se ne ve, kdo je storil katero dejanje in kdo je opustil pomoč.« Vendar se sodnica Milena Turuk ni dala zmesti, pozvala je Sando Alibabić k zagovoru, ta je skupaj s postavljanjem vprašanj trajal kar tri ure in pol. Med drugim smo iz ust ženske, ki je rodila nesrečno deklico Arino, slišali: »Drugega julija zjutraj sem vstala za službo. Arino sem šla pogledat v njeno sobo, ji dala mleka in jo poljubila ter pokrila. Gospoda Jakupija sem dopoldne klicala trikrat, pa je potem rekel, da je bil enkrat pod tušem, enkrat zunaj s psom, enkrat pa da ni slišal telefona. Potem sem dobila njegovo sporočilo, naj ga pokličem. Dejal je, da je Arina bleda, da ne kaže znakov življenja. Rekla sem mu, naj pokliče reševalce, pa je rekel, da nima kredita na telefonu. Zato sem klicala jaz in takoj odšla domov. Ko sem prišla, je bila Arina v svoji sobi, doktor je rekel, da je menda doživela epileptični napad. Prijela sem jo za roko, bila je hladna in neodzivna. Gospoda Mirzana sem vprašala, kaj je z otrokom, pa mi ni nič odgovoril.« Alibabićeva je dodajala, da ji je Jakupi vsakič, ko ga je vprašala, kaj je z otrokom, odvrnil, da ne ve. Vozila sta se proti Ljubljani: »Gospod Jakupi je bil tiho in bled. Zdravniki tam so mi rekli, da ima otrok poškodbo glave, da so obeti slabi. Rekli so mu, naj gre ven, da nima tam kaj iskati. Zunaj sem poskušala po spletu na mobitelu najti podatke o poškodbah možganov, pa sem videla, da je nekdo že 30. junija, torej tri dni prej, iskal te podatke. Jaz jih nisem.«

Grožnje v priporu

Nato smo med zastavljenimi vprašanji zaslutili vso bedo, v katero sta Sanda in Mirzan v sedmih mesecih, odkar sta se našla na FB, zvlekla še pokojno Arino. Bili so v stanovanju s svečami, elektriko so jim izklopili, hrano za obroke sta nosila le iz službe. Arina je spala na tleh, na peni, komaj so imeli za pleničke. Zadnji mesec je Jakupi Arino klical le še žival ali pankrt, Sanda je iskala stanovanje, da bi šla od njega, sprla sta se: »Tako sem ga porinila iz sobe, da si je izpahnil ramo. Še danes ga boli.« Nato je sledil šok, ko je Alibabićeva odkrila: »Tista modrica na nogi, ki se jo stalno omenja in so jo odkrili, ko so prišli reševalci, ni bila posledica padca s tobogana, kot sem trdila v preiskavi. Jakupi je Arino pretepel s plastično igračo.« Sledilo je vprašanje, zakaj ni tega povedala prej. »Nisem si upala, bala sem se ga. Tudi zdaj, ko sem v priporu, mi je pisal, da me bo ubil. Imam dokaze.« Zakaj o tepežu ni obvestila svojega nekdanjega partnerja Kardaševića? »Iz žepa bi potegnil pištolo in nastala bi norišnica.« Ko smo o tem govorili z omenjenim med odmorom, je mirno dejal: »Ne bi vlekel pištole. Bi pa danes sodili meni, ker bi Jakupija lastnoročno zadavil.«

Mirzan Jakupi je bil na prostoru za priče samozavesten in zbran. Medtem je mati njegovega tretjega otroka na zatožni klopi gledala v tla, solze so ji nehale teči, opazili pa smo kakšen ciničen nasmešek, uperjen proti Jakupiju. Med njima je stal varnostnik. »Nimam česa povedati,« je začel Jakupi in dejal, da na vprašanja pa bo odgovarjal, to pa. Točno je vedel, da ga bo tožilka pobarala, kaj se je dogajalo zadnji dan, in povedal je svoje videnje zadnjih ur muk Arine Kardašević, ki se nemara celo ujemajo s pričanjem Alibabićeve, a je Mirzan vmes spretno namignil na dogodek dan prej, ko naj bi bila Arina poredna. Okoli 23. ure ni hotela zaspati, pa jo je Sanda v njeni sobi hotela položiti pod odejo. »Slišal sem kričanje in jok ter vpitje Sande. Mala se je z glavo udarjala ob zid in radiator, sem to slišal. Saj se je večkrat, ko ji ni bilo kaj pogodu, z glavo zaletavala v tla ali zid.« Sodnica ga je opomnila, da danes govori popolnoma drugače kot v preiskavi, pa je mirno dejal, da drži to, kar govori zdaj: »Sedem mesecev sem govoril Sandi, da je otrok problematičen. Nisem ga sovražil, a je potreboval dodatno pomoč. Finančno nisva zmogla vrtca. Dejal sem ji, da mora Arina od hiše, ali k svojemu pravemu očetu ali pa kam naprej. Samo mora iti!« Da, mala Arina Kardašević je odšla. Za vedno se je preselila na pokopališče Blejska Dobrava. Za kako dolgo se bosta za rešetke preselila Sanda Alibabić in Mirzan Jakupi, ob začetku sojenja ni moč napovedati. Krivdo za smrt male Arine pa želita preložiti drug na drugega, to je zdaj jasno kot beli dan. 

Deli s prijatelji