V MLAKI KRVI

Sredi Ljubljane umrla 20-letnica

Objavljeno 22. marec 2017 10.27 | Posodobljeno 22. marec 2017 10.27 | Piše: Jaroslav Jankovič

Skozi rdečo luč je 21-letni voznik zapeljal v 20-letnico, ki je prečkala Celovško.

Večne lučke in šopek rdečih rož za umrlo mladenko. Foto: Igor Mali

LJUBLJANA – Skoraj neobičajno topel ponedeljek se je začel ohlajati, ko je po poročilu policije 20-letno dekle na kolesu okoli 22.45 stalo pred semaforjem na križišču Celovške in Bravničarjeve ceste v Šiški v Ljubljani. Ni znano, kam je bila namenjena, a policijsko poročilo pravi, da je hotela prečkati Celovško cesto pri zeleni luči na semaforju, ko se je po desnem pasu iz smeri Šentvida pripeljal 21-letni voznik in jo povozil do smrti.

Kot smo izvedeli na PU Ljubljana, preiskava o tragični nesreči še poteka, zato ne morejo dajati dodatnih pojasnil. A dejstvo je, da je omenjeni 21-letnik z audijem A7 pripeljal v križišče in ne na prvem, temveč na drugem semaforju kvadratnega križišča zbil kolesarko, da je okoli 25 metrov od semaforja, kjer naj bi hotela prečkati Celovško, obležala na cesti v mlaki krvi.

Policija v prvem poročilu za javnost navaja, da je povzročitelj peljal po desnem pasu Celovške ceste iz smeri Šentvida proti središču mesta. Ko je pripeljal do križišča z Bravničarjevo in Korenčanovo ulico, ni upošteval barve na semaforju in je pri rdeči luči zapeljal skozi križišče, pri tem pa trčil v 20-letno kolesarko, ki je pravilno po prehodu za kolesarje prečkala vozišče Celovške ceste.

Večna luč in šopek rdečih rož

Kolesarka je pri trčenju utrpela tako hude poškodbe, da je na kraju dogodka umrla. Slika krvavih sledi na kraju nesreče je pričala o nepredstavljivem. Tudi drugi dan, ko so policisti opravili svoje delo, ko so reševalci odpeljali nesrečnico v bolnišnico, kjer ji zdravniki niso mogli več pomagati, gasilci pa so očistili posledice, so krvavi madeži spominjali srh vzbujajoče dogajanje, ki ga je težko opisati. Pri drevesu, kjer je mladenka izgubila življenje, so gorele svečke, zraven šop rdečih rož ... Mimoidočim je zastajal korak, za trenutek se je pogled ustavil na rdečih plastenkah s plamenom, sicer pa le ropot avtomobilov, ki so se ob rdeči ustavljali in spet hiteli mimo.

O dogodku sta bila obveščena preiskovalna sodnica in tožilec; oba sta prihitela v Šiško in si ogledala kraj nesreče.

V času nesreče je bil v vozilu povzročitelja še 24-letni potnik, z voznikom v trčenju nista utrpela telesnih poškodb.

Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti po 323. členu KZ-1C.

Sedem mrtvih, 189 huje ranjenih

Na Celovški je splošna omejitev hitrosti 70 kilometrov na uro. Ob upoštevanju okoliščine suhe ceste preprost izračun zavorne poti pokaže, da bi voznik ob omenjeni hitrosti, če bi kolesarko seveda opazil že na svojem semaforju, teoretično lahko ustavil. Zavorna pot pri tej hitrosti znaša 50 metrov. Toda težava je vselej v detajlih, zato po izjavi predstavnice policije preiskava o nesreči še poteka.

Sicer pa je statistika nesreč z udeležbo kolesarjev naravnost grozljiva. V zadnjih treh letih je bilo samo na območju PU Ljubljane 1390 kolesarskih nesreč. V povprečju 463 na leto, pod avtomobilskimi kolesi je umrlo 7 kolesarjev, ob tem je bilo 189 huje ranjenih. Kljub opozarjanju in izobraževanju o tem, kako se obnašati v prometu, nič ne kaže, da bi število kolesarskih nesreč upadalo. 

Prometne nesreče na območju PU Ljubljana z udeležbo kolesarjev 2014–2016

V letu 2014 je bilo 479 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, 92 jih ni bilo poškodovanih, 321 jih je utrpelo lahke telesne poškodbe, 64 jih je bilo huje poškodovanih in dva sta za posledicami nesreče umrla. V letu 2015 je bilo 474 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, 96 jih ni bilo poškodovanih, 294 jih je utrpelo lahke telesne poškodbe, 81 jih je bilo huje poškodovanih in trije so za posledicami nesreče umrli. Lani je bilo 437 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, 86 jih ni bilo poškodovanih, 305 jih je utrpelo lahke telesne poškodbe, 44 jih je bilo huje poškodovanih in dva sta za posledicami nesreče umrla.

 

Deli s prijatelji