KREGALA STA SE

Spečemu Zdravku je prebodel pljuča

Objavljeno 23. december 2017 21.12 | Posodobljeno 23. december 2017 21.12 | Piše: Aleš Andlovič

pokojenec Jože Jurič in Zdravko Nadižavec sta se sprla zaradi denarja. Pri 75-letniku je 45-letni Zdravko občasno živel dve leti.

Kriminalist Andrej Kolbl je pojasnil podrobnosti ponedeljkovega umora. Foto: Aleš Andlovič

MARIBOR – Dva dni po nagnusnem umoru sredi Maribora so o primeru končno spregovorili tudi policisti. »Okoli 9.30 je v stanovanju 75-letnega osumljenca v Kettejevi ulici v Mariboru prišlo do prepira med njim in njegovim 45-letnim znancem,« je včeraj razlagal Andrej Kolbl, pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije na mariborski policijski upravi. Da naj bi imela oba vpletena, tako 75-letni osumljenec za umor Jože Jurič kot pokojni 45-letni Zdravko Nadižavec, težave z alkoholom, so nam že na dan umora povedali sosedje in bližnji znanci. »Videvali smo se v bližnjem lokalu na vogalu. Veliko sta bila skupaj,« nam je dejal prijatelj pokojnega.

Odvlekel ga je na dvorišče

Preiskovalci so ugotovili, da je umorjeni Zdravko pri osumljenem Jožetu prebival v presledkih že slabi dve leti.


Niso se obotavljali, ampak so ga nemudoma začeli oživljati, a je njihova pomoč prišla prepozno.Glasno kričanje, ki je zvenelo kot prepir, so iz majhnega stanovanja večstanovanjske hiše v Kettejevi ulici 7 v ponedeljkovem dopoldnevu slišali tudi preostali stanovalci starejše hiše. Toda očividci dogodka so se zavili v molk. »Ne dajemo nobenih informacij,« so nam dejali. Tega so se držali tudi včeraj, saj smo na dvorišču srečali starejšega gospoda, ki pa je na naše vprašanje le odkimal. Kriminalisti so po opravljeni sodni obdukciji ugotovili, da je bil pokojni Zdravko Nadižavec ne samo brutalno pretepen, ampak tudi zaboden.

»Osumljenec je 45-letnega moškega z nožem zabodel v predel prsi, zatem pa žrtev odvlekel iz stanovanja na dvorišče in ga pustil ležati na hrbtu, sam pa se je vrnil v stanovanje,« je še pojasnil kriminalist Andrej Kolbl. Ležečega v mlaki krvi so Zdravka našli sosedje. Niso se obotavljali, ampak so ga nemudoma začeli oživljati, a je njihova pomoč prišla prepozno. Vbodna rana, ki jo je storilec povzročil z nožem, je predrla pljučno krilo, kar je povzročilo, da se je Zdravko zadušil.

Skril se je v stanovanje

Osumljeni Jože Jurič se je po prihodu policistov skril v svoje stanovanje, a so mu ob 10.25 odvzeli prostost in ga pridržali. Zaslišanja prič, ki sta osumljenega Jožeta in pokojnega Zdravka dobro poznali, so pokazala, da so bila med morilcem in žrtvijo že dolgo nesoglasja. »Pri izvedbi nadaljnjih kriminalističnotehničnih opravil in na podlagi ugotovitev sodne obdukcije je bilo nesporno ugotovljeno, da je osumljeni 75-letni moški kaznivo dejanje storil iz koristoljubja in na zahrbten način, tako da žrtev njegovega napada ni mogla zaznati,« je sklenil kriminalist Kolbl.
Izvedeli smo, da naj bi se sicer pivska prijatelja sprla zaradi denarja, ki naj bi ga Jožetu kronično primanjkovalo in si je zato svojo skromno pokojnino dopolnjeval s prodajo starega železa. Zdravka naj bi zabodel, medtem ko je spal na postelji. Osumljenega so preiskovalci z ovadbo kaznivega dejanja umora včeraj privedli na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku, ta je zanj odredil pripor. 

Deli s prijatelji