ŽETONI

Sojenje čistilkam za sesalni efekt se sploh še ni začelo

Objavljeno 30. junij 2011 20.26 | Posodobljeno 30. junij 2011 21.30 | Piše: Boštjan Fon

Če bo obrambi uspelo izločiti videoposnetke, pade celoten primer

Čistilke so se polastile žetonov kar s sesanjem
KRANJ – Šest let bo mimo, odkar se je na Gorenjskem spisala zgodba črne kronike, ki se je ne bi sramovali niti najbolj priznani hollywoodski scenaristi filma Oceanovih 11 ali podobnega hita. Novembra je bilo, ko so tisti, ki se ukvarjajo s štetjem prometa igralnice Korona podjetja HIT, d. d., v Kranjski Gori strnili misli in ugotovili, da se njihov račun ne izide več. Iz internega obtoka je izginilo za približno 20.000 evrov žetonov po 25 centov. Takrat se je eden izmed varnostnikov podal v detektivski lov na nepridiprava. Ob sumu, da so za barabijo snažilke, se je odpravil za Mejremo Ličina in Zijado Buljubašić, ki sta v fiat punta ravno nesli vrečko. Poklical je policijo, mož postave je odredil odprtje vozila in tam je čemela vrečka iz sesalnika. V njej je bilo za nekaj več kot 900 evrov žetonov. Preiskovalci in vpleteni v preiskavo so bili zelo redkobesedni, zagotovo zato, ker so jim najnižje v kastnem sistemu odkrile velikansko luknjo v varnostnem sistemu.

Scenarij popolnega čiščenja izpod avtomatov je šel nekako takole: čistilke so skozi spodnjo odprtino avtomata v sesalnik potegnile toliko žetonov, kolikor se je pač dalo. Če ni šlo s sesalno cevjo, se je katera od njih sklonila in z roko potegnila žetone na plan. Res jih ni bilo veliko, vendar se s ponavljanjem sesalnega efekta ali seganja z roko pod avtomat kaj kmalu nabere spodoben kupček. Čistilke so jih postopoma zamenjale same ali pa jih odnesle iz igralnice in jih zamenjale v denar prek posrednika, ki je obiskal kazino v naslednjih dneh. Najprej sta bili obtoženi samo dve, potem so krožile informacije o desetih vpletenih, po šestih letih pa je na kranjsko sodišče po treh preloženih začetkih glavne obravnave prišlo sedem takratnih čistilk podjetja Laser Bled, ki je opravljalo čistilno dejavnost v igralnici.

Preden je tožilstvo zajelo sapo in se lotilo branja obtožnice, se je iz odvetniškega kvinteta začelo: »Izvedenca Tomaža Deželaka in izvedensko mnenje je treba izločiti,« so bile besede – in še: »Izvedenec je kandidiral za člana uprave podjetja HIT, d. d., s tem so podani dvomi o njegovi nepristranskosti. Sodišče ga mora pozvati, v katerem obdobju je bil zaposlen v uradu za nadzor prirejanja iger na srečo in v katerem je bil član organov HIT, d. d.« Nato tudi: »V pogodbi o zaposlitvi ni nikjer navedeno, da bodo čistilke servisa Laser nadzorovane z videonadzorom. O pravici do zasebnosti na delovnem mestu govori praksa infomacijske pooblaščenke kot tudi evropskega sodišča za človekove pravice. Zato zahtevamo izločitev posnetkov varnostnih kamer in vseh dokazov, ki temeljijo na teh posnetkih.« S tem bi iz spisa leteli vsi zapisnike o zaslišanjih prič, ki so si pred tem, ko so dale izjavo preiskovalcem, pregledovale videoposnetke.

Sodni senat je sklenil, da bi se zaradi izločitve dokazov morali iz sojenja vrniti v fazo preiskave, kjer bi preverili, kje je bil ob izdelavi izvedenskega mnenja zaposlen Deželak in ali so bile snažilke obveščene o videonadzoru.

Primer čistilk iz igralnice Korona se tako vrača v roke preiskovalnega sodnika.

Glavno obravnavo so preložili na 28. september 2011.
Deli s prijatelji