SODBA

Sodišče je pritrdilo soboški gimnaziji

Objavljeno 28. januar 2013 21.33 | Posodobljeno 28. januar 2013 21.33 | Piše: Oste Bakal

Regina Cipot, nekdanja ravnateljica, izgubila tožbo zoper šolo.

Regina Cipot. Foto: Oste Bakal

MURSKA SOBOTA – Po več javnih obravnavah in številnih izvedenih dokazih je delovno sodišče končalo pravdo zoper nekdanjo ravnateljico gimnazije Regino Cipot, ki jo je zdajšnji ravnatelj Roman Činč z očitki o nevestnem delu in malverzacijah s šolskim denarjem vrgel iz službe. Sodnik Emil Vučkič je odločil, da je ravnal pravilno, ko je marca 2012 odpustil Cipotovo. Sodba, ki so jo stranke komaj prejele, še ni pravnomočna, saj se nekdanja ravnateljica lahko pritoži. Cipotova je v tožbi zahtevala, naj jo vzamejo nazaj v službo. »Svet zavoda mi kot ravnateljici ni izrekel nezaupnice in tudi zato ne razumem, zakaj sem prejela odpoved. Šola je leta 1991 stopila na samostojno pot in je bilo zato potrebnega veliko dela, da smo postali uspešni. Prioriteti sta mi bili kakovostno delo in človeški viri. Vedno sem zaupala profesorjem in drugemu osebju šole,« je na obravnavi pred sodiščem dejala Regina Cipot in ostro zavrnila očitek o finančnih nepravilnostih. Prst je uperila v donedavnega šolskega računovodjo Boruta Sečka, ki da je ravnal z denarjem blagajne vzajemne pomoči in sploh z denarjem na računu šole. Ta se je zagovarjal, da mu je ravnateljica osebno odobravala izplačila, on pa jih je le izvrševal. »Ravnateljico sem opozoril, da je to nezakonito, vendar opozorila niso zalegla. Čeprav sem vedel, da bo šola oškodovana, sem vseeno opravljal izplačila. Bal sem se, da bi izgubil službo, in sem raje izvajal naloge nadrejene ravnateljice,« je še dodal Sečko.

Denar na ravnateljičin račun

Dacarji so na koncu ugotovili, da se je šolski denar stekal na račun ravnateljice, hkrati pa so na dan prišle nedoslednosti pri izplačilih potnih stroškov in sklepanju pogodbenih poslov s partnerji šole. Staša Horvat, ki je od oktobra 2011 računovodkinja na soboški gimnaziji, je sodniku pojasnila, da je izdelala preglednico vplačil in izplačil, iz katere je razvidno, da je Cipotova dolžna 11.000 evrov. Na vprašanje, kdo je bil odgovorna oseba za račun blagajne vzajemne pomoči, je Horvatova odgovorila, da so ji v banki rekli, da je bila to Regina Cipot.

Stvar še ni končana. Cipotovo in računovodjo Sečka so sicer za več kaznivih dejanj ovadili tudi kriminalisti, ki so ugotovili, da naj bi z nezakonitim delom srednjo šolo oškodovala za skoraj 200.000 evrov, zato ju čakajo tudi glavne kazenske obravnave pred okrožnimi sodniki v Murski Soboti.

Deli s prijatelji