NAROČILO

Sodi s kemikalijami za ekstazi

Objavljeno 29. januar 2013 18.22 | Posodobljeno 29. januar 2013 18.24 | Piše: I. U.

Kriminalisti so odvzeli prostost 53-letnemu Jozu Periću, domnevnemu naročniku petih sodov s kemikalijami za izdelavo ekstazija.

Sodi (foto: Carinska uprava RS).

KOPER – Po skoraj letu dni so slovenski in hrvaški cariniki in policisti prišli na sled naročniku več kot tone kemikalij, namenjenih izdelavi tabletk ekstazi. S približno tono bi v laboratoriju lahko izdelali od pet do sedem milijonov tabletk ekstazija in z njimi na narkomanskem trgu zaslužili približno 1,3 milijona evrov. Na koprskem carinskem uradu so nam potrdili, da je februarja lani v koprsko luko prispela pošiljka s dvestolitrskimi kovinskimi sodi, ki je bila deklarirana kot umetno gnojilo, naročnik pošiljke pa je bilo podjetje Herbos iz Siska. Pet od 55 sodov je bilo brez zunanjih oznak, kar je vzbudilo pozornost naših carinikov, ki so se takoj povezali s kriminalisti koprske uprave, ti pa s hrvaškimi kolegi. Kemikalije naj bi na Kitajskem naročil 53-letni hrvaški in bosansko-hercegovski državljan Jozo Perić, ki so mu pred dnevi hrvaški kriminalisti v Zagrebu nataknili lisice, po soočenju z državnim tožilcem in preiskovalnim sodnikom pa je končal v priporu.

Naročnika tovora aretirali zaradi ponarejevanja dokumentov

Po pisanju puljskega dnevnika Glas Istre so sodi dolgo čakali na prevzemnika oziroma transport do naročnika. Res je v času, ko je pošiljka prispela v Koper, podjetje iz Siska zaradi finančnih težav šlo v stečaj, bilo pa naj bi kar precej poskusov, kako bi tovor odpeljali iz pristanišča. Za to naj bi si prizadeval predvsem osumljeni Perić z vzdevkom Tukeša, lastnik gradbenega podjetja, s stalnim bivališčem v Splitu in začasnim v Zagrebu. Medtem ko naj bi koprski kriminalisti čakali na prevzem blaga iz carinskega skladišča, so osumljenega naročnika omamnega tovora v Zagrebu aretirali zaradi ponarejevanja dokumentov.

Deli s prijatelji