SKRIVNOSTNO

So Juretu pred izginotjem grozili?

Objavljeno 02. marec 2012 08.23 | Posodobljeno 02. marec 2012 08.23 | Piše: Tomica Šuljić

Od sobote pogrešajo 21-letnega Dolenjca Jureta Erjavca.

Že slab teden pogrešajo 21-letnega Jureta Erjavca s Sel pri Dolenjskih Toplicah (foto: PU NM).

SELA PRI DOLENJSKIH TOPLICAH, ŽABJAK – »V nedeljo, 26. februarja, smo bili obveščeni, da svojci pogrešajo 21-letnega Jureta Erjavca s Sel pri Dolenjskih Toplicah,« se je začelo še eno policijsko poročilo, ki za seboj skriva žalost, negotovost in skrbi družine pogrešanega. »Policisti so takoj začeli preiskovati okoliščine izginotja. Pogrešanega naj bi nazadnje videli 25. februarja okoli ene ure v bližini trgovskega središča v Bršljinu, kjer je bil na parkirnem prostoru tudi njegov osebni avtomobil renault clio. Policisti so ga pregledali in predali staršem.«

Noč na soboto je bila zadnja, ko so Jureta videli njegovi prijatelji, znanci in svojci. Podnevi naj bi se oglasil tudi v baru Bučar na bencinski črpalki na njegovih Selih, kjer ga domača natakarica opiše kot prijaznega in morda kanček zaprtega fanta. »Ni govoril o težavah,« je povedala. Tudi v enem od lokalov v bližnjih Dolenjskih Toplicah, ki ga je Jure kdaj obiskal, ga pomnijo kot mirnega gosta, ki je kdaj prišel naokrog na pijačo.

Kebab za večerjo

Zvečer pa sta ga nazadnje videla prijatelja. Okoli enih v noči na soboto je odšel še na kebab; edini odprti lokal v petkovih in sobotnih nočnih urah v Bršljinu je Kebab Paša. Zelo soliden kebab je postregel prodajalec, ki se je zdrznil, ko smo ga povprašali po Juretu. »Oprosti, ne morem,« je dvakrat odgovoril na naša vprašanja. Možakar si očitno ne želi publicitete zaradi svoje stranke, ki je tam pojedla zadnji obrok pred izginotjem. Ob tem naj bi Jure v petek imel pri sebi večjo vsoto denarja, po kebabu v Bršljinu pa naj bi se ustavil še pri bankomatu, kjer je dvignil denar.

»Bil je dober,« izusti Juretov brat Davor Erjavec, ko ga izbezamo iz družinske hiše. V ponedeljek je Davor na facebooku objavil sliko pogrešanega in pripisal: »Ma kje si mi, bratec?« Pravi, da je utrujen od dajanja izjav, pa tudi policija naj bi domačim svetovala, naj povedo čim manj podrobnosti. Deluje precej izčrpan od iskanja, saj so s sovaščani in z Juretovimi prijatelji prečesali kraje, kjer bi nemara lahko bil pogrešani mladenič. Iskali so okoli Prečne, v gozdu nad Krko pri Cegelnici, na območju Irče vasi; do zdaj je bilo vse zaman. »Vsi smo se maksimalno potrudili, pa ne 'nuca' dosti,« je povedal Davor.

Iskanje se nadaljuje: med Novim mestom in Seli pri Dolenjskih Toplicah smo srečali vsaj ducat raznovrstnih policijskih vozil. Vaščan nam pove, da so včeraj nad njihovimi glavami frčali policijski helikopterji in prizadevno preletavali območje okoli dolenjske prestolnice. Trud je očiten, a izkupička še ni. »Na Policijski upravi Novo mesto je bila ustanovljena skupina kriminalistov in policistov, ki se ukvarjajo zgolj z ugotavljanjem okoliščin izginotja Jureta Erjavca. Do tega trenutka še nimamo podatkov, ki bi kazali na to, da bi bila pogrešana oseba lahko žrtev kaznivega dejanja,« je trenutno stanje zadev pojasnila Alenka Drenik iz novomeške policijske uprave.

Govorice vodijo v Žabjak

Toda prav take so govorice, ki jih je mogoče slišati med ljudmi. Vzrok ali razlog (to bo pojasnila policijska preiskava) naj bi bilo po raziskavah dolenjskih novinarskih kolegov dekle iz Žabjaka, s katerim naj bi se Jure družil. Po nekaterih virih sta bila prijatelja, po drugih ljubimca, nič pa ni potrjeno. To dekle naj bi bilo sestra enega izmed roparjev ljubljanskega zlatarja Toneta Paplerja, ki so ga lani novembra tudi ubili s strelom v glavo.

Romi iz Žabjaka – kjer je že ob Paplerjevem umoru policija opravljala aretacije in hišne preiskave – so povedali, da med njimi bivajo tudi Neromi, ki so narkomani, in da se taki zbirajo v posamičnih hišah. Spomnijo se menda Jureta, ki se je s svojim cliem vozil skozi Žabjak. Romi so namigovali, da naj bi bil priča streljanja na nekdanjega romskega svetnika Zorana Grma poleti lani. »Ta njegova, h kateri je hodil, ni Rominja,« so zatrjevali, »ona je s Straže.«

Policija prav tako ni želela komentirati podatka, ki je te dni zakrožil med ljudmi – da je Jure pred časom podal prijavo na policijo, ker so mu grozili. »Zaradi interesa preiskave ne moremo dati odgovora na vprašanje, ali to drži,« je pojasnila Drenikova.

Upanje ostaja

Upanje, da bodo našli Jureta, na Selih in v srcih njemu ljubih ljudi, še gori. Zato še enkrat prosijo vse, ki bi pogrešanega opazili ali kar koli vedeli o njegovem izginotju, naj to prijavijo policiji. Nazadnje je bil oblečen v črno bundo z rdečo podlogo, modre hlače in pulover svetlejše zelene barve. Na glavi je imel črno kapo, obut je bil v visoke športne copate. Morda bo lahko kmalu sam pojasnil številne špekulacije, ki se zadnje dni pojavljajo okoli njegovega izginotja, in odgnal zle slutnje tistih, ki ga imajo radi.

Deli s prijatelji